Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere: Medierea, desi o profesie liberala relativ tanara, va schimba mentalitati
Presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu, a vorbit in cadrul Galei Profesiilor Liberale Juridice si Economice, organizata la Bucuresti, despre mediere ca profesie independenta. Desi medierea nu poate fi catalogata ca o profesie juridica sau ca o profesie economica, colaboreaza cu acestea, precum si cu alte profesii.
„De ce a venit aici medierea? Pentru ca pe de o parte nu este nici o profesie juridica si nici o profesie economica. Medierea aduna in randurile ei profesionisti care provin din toate profesiile independente, neavand vreo restrictie in ceea ce priveste profesia de baza a profesionistului din mediere. Si nu este un motiv pentru care suntem aici. Suntem aici pentru ca lucram de aproape atat cu avocatii cat si cu notarii sau cu juristii, evaluatorii, consultantii fiscali si alte foarte multe profesii independente de profil economic sau de profil juridic. Iata de ce Consiliul de Mediere se afla azi aici, pentru ca avem sranse legaturi atat cu mediul juridic cat si cu mediul economic.”, a spus Dorin Badulescu.
In categoria profesiilor liberale, medierea a intrat relativ de curand, fiind considerata una din cele mai noi profesii independente liberale, care a inceput sa evolueze in adevaratul sens al cuvantului in ultimii cinci ani, iar in 2013, numarul mediatorilor a ajuns la peste 9.500.
In viziunea presedintelui Consiliului de Mediere, menirea mediatorului este de a schimba mentalitatea conflictuala spre una indreptata spre dialog si cooperare.
„Medierea este o profesie frumoasa care se se bazeaza in primul rand pe caracterul voluntar al celor care vor sa intre pentru ca foarte mari castiguri in acest moment din mediere nu sunt, dar venim cu mari sperante pe viitor intrucat consideram ca este necesara medierea in societatea romaneasca si in randul profesiilor juridice. De ce este necesara? Pentru ca suntem stapaniti de conflicte si avem o mentalitate conflictuala ca popor dat fiind faptul ca sunt peste 3 milioane de dosare pe rolul instantelor in acest moment, iar menirea mediatorului este de a schimba aceasta mentalitate conflictuala spre una indreptata spre dialog si cooperare. Aceasta este greutatea care apasa pe umerii mediatorilor si care ne-o asumam pentru viitorii ani. pate ca sunt cuvinte mari, dar cineva trebuie sa o faca. Mediatorii sunt oameni care vin in intampinarea nevoilor oamenilor, in intampinarea necesitatilor acestora pentru a cladi o societate mai buna, mai inteleapta in care comunicarea sa primeze. Am vazut prea multe conflicte, am vazut prea multe stiri negative. De ce n-am putea sa fim mai buni, mai intelepti. Acest lucu incearca medierea sa il faca, iar eu sunt sigur ca vom reusi.” a afirmat Dorin Badulescu.
Discutand despre importanta medierii in societatea romana, Dorin Badulescu crede ca medierea este singura alternativa viabila a unei functii de judecata, pentru ca impreuna cu profesiile juridice se poate schimba ceva in societate, incepand de la starea economica a individului, care nu-si va mai cheltui timpul si banii pe holurile unor tribunale si asa destul de aglomerate.
Dorin Badulescu a facut un apel la profesionistii independenti pentru incheierea de parteneriate, intrucat numai impreuna ca profesionisti independenti, se va reusi determinarea unei anumite atitudini din partea societatii.
„Din punctul de vedere al impactului economic, cred ca profesiile independente numai lucrand impreuna ar putea dovedi societatii romanesti importanta pe care le au acestea si ar trebui sa i se dea Cezarului ce e al Cezarului. Cu ocazia conferintei Uniunii Profesiilor Liberale, am facut apel la profesiile independente, la profesionistii independenti, sa stabilim sa incercam sa elaboram parteneriate colaterale, bineinteles cu respectarea intereselor fiecarei bresle, astfel incat conjugat toate profesiile independente sa puna umarul la dezvoltarea profesionistului si la dezvoltarea economica a societatii romanesti. O profesie independenta, de sine statatoare cum sunt singuri avocatii, singuri notarii sau singuri mediatorii, nu vor avea suficienta forta. Numai impreuna ca profesionisti independenti, vom reusi sa determinam o anume atitudine a societatii fata de noi. Evident ca inainte de toate, calitatea serviciilor primeaza, iar serviciile de calitate evident ca vor atrage clienti. Sper ca in viitorii ani sa existe un corp profesional independent care sa reprezinta o adevarata coroana a economiei romanesti formata din profesionisti independenti. ” a conchis Dorin Badulescu.
Dorin Badulescu a fost premiat in cadrul Galei Profesiilor Liberale Juridice si Economice cu Diploma de excelenta pentru contributia la dezvoltarea profesiei de mediator.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!