CFR Calatori alege joi castigatorul licitatiei pentru reparatie si mentenanta a trenurilor Sageata Albastra, iesite din garantie

 

Valer Blidar, Gruia Stoica sau francezii de la Alstom? ”sansele sunt egale”, spun surse din industria feroviara. Se refera la câstigatorul licitatiei pentru reparatie si mentenanta a trenurilor Sageata Albastra, iesite din garantie.

Trenurile zapeziiCâstigatorul va fi ales joi, 5 decembrie, de catre CFR Calatori. Contractul poate ajung la 50 de milioane de euro si are o durata de trei ani, iar companiile participante sunt Astra Vagoane Calatori Arad, în proprietatea omului de afaceri Valer Blidar, Grupul Grampet detinut de Gruia Stoica si concernul francez Alstom, care are o filiala si în România.

Trenul Sageata Albastra este construit de concernul german Siemens, la uzinele Astra Vagoane Calatori Arad, si circula de zece ani pe caile ferate românesti. În total, sunt în exploatare 120 de garnituri de tren.

Valer Blidar este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din România, prezent în TOP 300 Capital. 2012 a fost caracterizat de omul de afaceri un an cu plusuri, minusuri si  blocaje în piata interna. „Salvarea a venit de la export“, spunea Valer Blidar, într-un interviu pentru Capital.

Proprietarul companiei concurente din România, Gruia Stoica, a încercat anul acesta sa cumpere CFR Marfa, proces intens mediatizat.

Iar Alstom este foarte cunoscut la nivel mondial, avand contracte de miliarde de euro. Un exemplu este si contractul anuntat în aceasta toamna, între PRASA (Agentia Feroviara pentru Calatori din Africa de Sud) si Gibela – societate mixta controlata de Alstom (61%) – pentru furnizarea a 600 de trenuri de calatori (3.600 de vagoane), ce vor fi livrate între 2015 si 2025. Acordul valoreaza 4 miliarde euro, cel mai mare din istoria Alstom, si prevede constructia unui centru local de productie. Ilinca Pop, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie