Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a unui notar public, doi avocati si un registrator cadastru din Iasi, pentru un prejudiciu de peste 12 milioane euro

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecata a mai multor persoane, printre care un notar public, doi avocati si un registrator din cadrul Oficiului de Cadastru, pentru un prejudiciu de peste 12 milioane euro.

DNAPotrivit unui comunicat al DNA transmis marti AGERPRES, au fost deferiti justitiei Ioana Necula, notar public, pentru complicitate la spalare de bani, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, Calin Safta-Romano, avocat din Baroul Iasi, pentru complicitate la înselaciune, Otilia-Maria Bîrnaz, avocat din Baroul Iasi, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice si fals intelectual, Ciprian-Gheorghe Maftei, registrator la Oficiul de Cadastru Si Publicitate Imobiliara Iasi, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals.

În acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei pentru fapte similare : Dumitru Contoloru, Vasile-Dumitru Pomârleanu, Gabriela Cihodaru (fosta Jinga), Nicolai-Bogdan Cihodaru, si SC ‘Gemada Serv’ SRL Iasi.

Procurorii au retinut ca inculpatul Maftei, în coniventa cu inculpatul Cihodaru, a dispus printr-un document, intabularea ilegala, pe numele acestuia din urma si al sotiei sale, în cartea funciara, a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 420.805 mp (extravilan), terenul aflat în domeniul public si în administrarea Statiunii de Cercetare -Dezvoltare pentru Viticultura Si Vinificatie Iasi.

DNA precizeaza ca, în aceasta modalitate, statul român fost prejudiciat cu peste 39,2 milioane lei, echivalentul a peste 9,2 milioane euro.

„În continutul documentului, inculpatii Maftei si Cihodaru au inserat aspectul nereal conform caruia, referatul asistentului registrator nu a evidentiat existenta unor piedici la intabulare, substituindu-se (decizional) comisiilor de fond funciar, comisiei vizate de dispozitiile Legii 10/2001 si /sau instantei de judecata. Ulterior, inculpata Necula a sprijinit demersurile sotilor Cihodaru de a ascunde modalitatea ilicita de dobândire a terenului. Astfel, la transferul din patrimoniul celor doi soti în cel al inculpatului Pomârleanu, notarul Ioana Necula a acceptat, în calitatea pe care o detinea, întocmirea unui contract de donatie autentificat, fara a solicita celor doi soti sa prezinte titlurile de proprietate, acte pe care acestia nu le detineau”, se arata în comunicat.

Sursa citata precizeaza ca inculpata Necula a antedatat data întocmirii unui contract de vânzare/cumparare de drepturi succesorale, pe baza caruia inculpatul Contoloru (cedent/vânzator) a vândut/cedat în favoarea inculpatului Pomârleanu (cesionar/cumparator reprezentat în operatiune de inculpata Bîrnaz, în calitate de mandatar), doua terenuri amplasate în Iasi, zona Copou, în suprafata de 172.070 mp (cota indiviza din suprafata totala la care avea vocatie de 182.070 mp) si, respectiv, 28,1930 ha evaluate conventional la suma de 210.000 euro.

„Astfel, inculpata Necula a indicat data întocmirii si autentificarii, contractului ziua de 31.10.2011, în realitate data încheierii fiind 1.03.2012. În aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 226.000 lei, reprezentând impozitul pe care vânzatorul ar fi trebuit sa îl achite (la valoarea minima de taxare de 15 euro/mp) pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 18,207 ha. Ulterior, inculpata Necula a folosit contractul în cauza pentru a intabula pe numele inculpatului Pomârleanu dreptul de proprietate asupra suprafetei de 172.070 mp”, mai sustin procurorii.

Totodata, sotii Cihodaru, având concursul inculpatului Safta-Romano, au indus si mentinut în eroare pe magistratii învestiti cu solutionarea unui dosar civil al Judecatoriei Iasi în care, prin sentinta civila pronuntata (ramasa definitiva prin ne-apelare) Statiunea de Cercetari si Productie Vitivinicola Iasi a fost obligata sa lase în deplina proprietate si linistita posesie a inculpatilor suprafata de 10,5 ha.

„Anterior pronuntarii de catre instanta a sentintei în cauza, inculpatii vândusera unei alte persoane, suprafata de teren pentru care obtinusera deja, pe cale administrativa titlurile de proprietate. Cei doi inculpati i-au indus si mentinut în eroare pe reprezentantii Oficiului de Cadastru care au admis printr-o încheiere, intabularea pe numele lor, a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 72.684 mp (din cele 10,5 ha) în Cartea Funciara a Municipiului Iasi. Având intentia de a ascunde modalitatea ilicita de dobândire a dreptului de proprietate asupra terenului, inculpatii Cihodaru au împartit aceasta suprafata în doua loturi.
Ulterior, loturile de teren le-au transferat în proprietatea inculpatei SC Gemada Serv (17.704 mp) si a inculpatului Pomârleanu (54.980 mp)”, se mai spune în document.

Statul român a fost prejudiciat în aceasta modalitate cu aproximativ 3 milioane euro.

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate, respectiv peste 12,1 milioane euro si peste 226.000 lei, s-a dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile aflate în proprietatea inculpatilor, respectiv poprirea sumelor de bani datorate lor cu orice titlu de catre terte persoane fizice sau juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iasi.(AS, autor: Madalina Cochinescu, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie