Ce cred analistii despre majorarea accizelor

 

Pozitiile antagonice ale Presedintiei si Guvernului în privinta bugetului si a Memorandumului cu FMI genereaza o noua ecuatie, cu multe necunoscute si efecte greu de anticipat. Totusi, analistii economici nu împartasesc pesimismul afisat de politicienii puterii în privinta efectelor.

accize motorinaRefuzul presedin­telui Traian Basescu de a semna Memorandumul cu FMI este legat de angajamentul Guvernului în fata Fondului de a majora acciza la combustibil cu 7 eurocenti la litru, acelasi motiv pentru care seful statului avertizase anterior ca va retrimite în Parlament bugetul pe 2014. Imediat dupa anuntul de la Cotroceni, premierul Victor Ponta a declarat ca acordul cu FMI este suspendat. A fost corectat de purtatorul de cuvânt al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, care a precizat ca Acordul stand-by 2013-2015 cu FMI ramâne valabil, doar ca seful statului solicita renegocierea clauzei referitoare la acciza suplimentara la carburant.

Ce variante are Guvernul

Pentru 2014, Executivul s-a angajat ca deficitul bugetar sa fie limitat la 2,2% din PIB, iar în proiectul de buget pentru anul viitor au fost prinse masuri precum indexarea pensiilor cu 3,75%, cresterea salariului minim (la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 si la 900 lei de la 1 iulie 2014) sau burse pentru medicii rezidenti. În plus, unele ministere, precum cel condus de Liviu Dragnea, primesc sume considerabil mai mari decât în 2013 (în cazul Ministerului Dezvoltarii, cresterea este de peste 1,2 miliarde lei). Pentru ca bugetul sa poata suporta toate aceste cheltuieli, Guvernul a luat, în contrapartida, masuri precum introducerea impozitului pe constructii speciale, schimbarea modului de calcul al accizelor ori cresterea accizei la carburant. În cazul în care ar fi constrâns sa renunte la acciza de 7 eurocenti la litrul de benzina si motorina (din care s-a estimat ca se vor strânge suplimentar la buget 2,26 miliarde lei), Cabinetul Ponta are la dispozitie trei variante.

Prima se refera la majorarea deficitului bugetar în conditiile reducerii veniturilor si a pastrarii cheltuielilor. Aceasta varianta nu va fi însa acceptata de FMI si ceilalti parteneri europeni.

O a doua varianta presupune mentinerea deficitului bugetar angajat, dar scaderea cheltuielilor, astfel încât sa se încadreze în plafonul redus al veniturilor bugetare. Pâna acum, guvernantii nu au dat vreun semn ca ar fi dispusi sa scada cheltuielile astfel încât sa compenseze neintroducerea accizei de 7 eurocenti, desi presedintele Traian Basescu a indicat, în mod repetat, cel putin doua domenii în care se pot face economii substantiale: 1,4 miliarde lei de la Ministerul Dezvoltarii (de la trei programe, care pot fi derulate cu bani europeni) si 600 milioane lei de la serviciul datoriei publice (dobânzile la credite). Mai mult de atât, premierul Ponta a organizat ieri o ampla desfasurare de forte pentru a arata presei câte autostrazi va face cu banii proveniti din acciza suplimentara la combustibil.

În fine, a treia varianta pe care o are Guvernul la dispozitie presupune mentinerea deficitului bugetar la 2,2% din PIB, dar si a cheltuielilor, fiind însa nevoie de gasirea de noi surse de venituri pentru a acoperi gaurile din buget (determinate atât de neintroducerea accizei de 7 eurocenti la litrul de combustibil, cât si de mentinerea cotei de cofinan­tare la fondurile europene la 15%, în loc de 5% cât a fost convenit cu repre­zentantii Comisiei Europene).

Ce pot însemna aceste noi surse de venituri? Noi taxe, dupa cum a lasat deja a se întelege ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Ce se întâmpla cu bugetul pe 2014?

Sustinând ca acciza de 7 eurocenti nu era oricum prevazuta în proiectul de buget pe 2014 si ca documentul aflat în dezbaterea Parlamentului reprezinta vointa Guvernului, liderii USL merg mai departe cu forma initiala: cu cheltuieli mai mari la unele ministere. Ieri, în mai putin de o ora, senatorii si deputatii USL au adoptat pe banda rulanta toate cele 52 de articole, fiind respinse toate amendamentele opozitiei. Parlamentarii USL mai aveau de dezbatut si votat ieri dupa-amiaza anexele bugetului de stat. Presedintele a avertizat ca va retrimite proiectul de buget înapoi la Parlament, daca Executivul nu renunta la acciza de 7 eurocenti, si ca va sesiza si Curtea Constitutionala.
Ce spun FMI si Comisia Europeana

Dupa anuntul presedintelui referitor la nesemnarea Memorandumului, reprezentantii FMI au declarat ca „monitorizeaza“ situatia si ca asteapta ca autoritatile române sa decida daca doresc sa-si modifice politicile astfel încât sa se mentina în continuare tinta de deficit convenita (aceea de 2,2% din PIB). Consiliul Director al FMI urma sa discute si sa aprobe prima evaluare a noului acord cu România în data de 18 decembrie dar, dupa anuntul presedintelui Basescu, sedinta a fost anulata. Misiunea Fondului va veni la Bucuresti în luna ianuarie 2014, iar o întrunire a board-ului FMI ar putea avea loc în luna martie a anului viitor. Reamintim ca, la finele lunii septembrie 2013, Consiliul Director al FMI a aprobat un nou acord stand-by cu România, cu o durata de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, acord care va fi tratat de autoritatile de la Bucuresti ca fiind preventiv (adica, nu se intentioneaza tragerea de fonduri). La rândul lor, reprezentantii Comisiei Europene au aratat ca este decizia României daca merge sau nu mai departe cu acordul negociat. „Orice decizie ar lua România, este esential ca tara sa mearga mai departe cu implementarea recomandarilor emise de Consiliul Uniunii Europene în iulie“, a precizat Simon O’Connor, purtatorul de cuvânt al vicepresedintelui Comisiei Europene, Olli Rehn.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie