EJOW – Proiect initiat de statul filipinez, care mizeaza pe accesul liber la justitie si pe medierea cazurilor

 

Enhanced Justice On Wheels (EJOW)  este un proiect initiat de statul filipinez care vine in sprijinul cetatenilor dezavantajati, situati in zone indepartate de instante. Acest proiect mizeaza pe accesul liber la justitie si pe medierea cazurilor. Lipsa accesului cetatenilor la justitie duce la un sistem judiciar  defectuos.

mediere2EJOW- programul pe  roti al justitiei filipineze intensifica diseminarea de informatii. Acesta functioneaza sub filosofia de “a aduce instantele la oameni în loc sa aduca oamenii la instantele de judecata”. Autobuzul  contine o sala de judecata pentru cazurile cu o gravitate redusa si un centru de mediere.

Acest proiect a fost initiat in 2004 sub denumirea  JOW, iar dupa 4 ani a fost redenumit  EJOW.  In acest proiect  au fost implicati: Ministrul Justitiei, Banca Mondiala (a oferit fonduri pentru achzitionarea autobuzelor), Academia judiciara Filipine, Centrul de mediere si oficialii locali din diverse domenii ale administratiei publice. Initial, judecatorii au fost reticenti crezand ca proiectul va avea un impact negativ asupra carierei lor. Insa, indemnati de Curtea Suprema sa participe la program, au realizat ca EJOW este benefic pentru sistemul judiciar.

Instanta mobila s-a ocupat doar de cazurile cu minori, ca mai apoi sa  isi extinda atributiile si asupra infractiunilor savarsite de majori. Cu timpul, programul s-a dezvoltat si a inceput sa furnizeze tot mai multe servicii in beneficiul populatiei. EJOW vine in ajutorul mai multor institutii si birouri guvernamentale. Astfel programul a adus o imbunatatire  sistemului judiciar, mai ales judecatoriilor, scazandu-le numarul  de cazuri. Andreea Dobrin, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie