Subiectul aderarii Romaniei la Schengen, pe agenda JAI de miercuri

 

Aderarea României la Schengen se afla pe agenda JAI, urmând ca în reuniunea COREPER II de miercuri sa se stabileasca daca se va constata doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc si o dezbatere de orientare, potrivit unor surse din cadrul Presedintiei lituaniene.

SchengenSubiectul aderarii României si Bulgariei la spatiul Schengen se afla pe agenda Consiliului JAI din 5-6 decembrie, dar urmeaza ca reprezentantii permanenti ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, în COREPER II, sa stabileasca daca se va discuta, ca si la precedentele consilii, doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmata de un vot.

Exista însa putine sanse ca Presedintia lituaniana sa propuna un vot privind aderarea celor doua tari la Schengen, în conditiile în care nu exista unanimitate.

„Exista posibilitatea, în momentul de fata, de a avea doar o discutie, dar Presedintia lituaniana a distribuit si o propunere de decizie”, au precizat sursele citate.

Presedintia lituaniana sustine ca exista mai multe tari care se opun aderarii României si Bulgariei la Schengen, dar nu se stie numarul exact. „Am fost informati ca oficiali din România si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, în mod traditional, s-au opus aderarii în trecut, dar rezultatele nu sunt cunoscute”, au spus aceste surse.

Discutia privind aderarea României si Bulgariei la Schengen, programata pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amânata pentru saptamâna viitoare dupa ce Bucurestiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat, la 28 noiembrie, pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvânt al Presedintiei UE, Vykintas Pugaciauskas

„Chestiunea aderarii României si Bulgariei la Schengen, plasata initial pe agenda COREPER II (reprezentantii permanenti ai statelor membre la Bruxelles – n.r.) de miercuri, a fost amânata pentru saptamâna viitoare, deoarece România a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre”, a precizat Vykintas Pugaciauskas.

„România a cerut acest lucru, iar noi (Presedintia lituaniana) am spus «da», întrucât încercam sa facem tot ce putem pentru un raspuns favorabil”, a mai spus Pugaciauskas, adaugând însa ca depinde de Bucuresti, în cele din urma, sa convinga statele membre sa dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.

Olanda este tara care s-a opus în mod constant, în ultimul timp, la aderarea României si Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are înca un guvern dupa alegerile din septembrie, este putin probabil sa fie dispusa sa dea un vot pozitiv pentru aderarea României si Bulgariei la Schengen. Alte tari care în trecut au avut pozitii oscilante privind intrarea celor doua state în Schengen au fost Finlanda si Franta. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie