Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, urmarit penal in dosarul “Gala Bute”

 

Fostul ministru Ion Ariton va fi cercetat în continuare în dosarul “Gala Bute”, în care a fost trimis în judecata Rudel Obreja, dupa ce rechizitoriul procurorului de caz a fost infirmat de seful acestuia, care a apreciat ca Ariton ar fi determinat sefii a 10 companii sa sponsorizeze evenimentul.

ion aritonPrin rechizitoriului din 6 noiembrie, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecata a fostului presedinte al Federatiei Române de Box, Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, si scoaterea de sub urmarire penala sau neînceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Române de Box implicati în savârsirea faptelor care formeaza obiectul prezentei cauze.

Luni, însa, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a infirmat acest rechizitoriu, considerând ca acesta este nelegal în privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute în sarcina lui Obreja.

Astfel, seful procurorului de caz apreciaza ca “solutia de neurmarire cu privire la Ariton Ion si la reprezentantii companiilor nationale care au sponsorizat Federatia Româna de Box este gresita, fiind necesara continuarea urmaririi penale cu privire la savârsirea de catre aceste persoane a infractiunilor prev. de art. 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000 cu modificarile si completarile ulterioare rap. la 248 C.p.”, respectiv pentru abuz în serviciu.

“Functionarii mentionati si-au încalcat atributiile de serviciu si au determinat producerea unui prejudiciu companiilor, în conditiile în care contractele care au avut ca obiect sponsorizarea galei de box profesionist au încalcat prevederile legale care interzic sponsorizarea unei activitati cu caracter lucrativ. Nu se poate retine ca persoanele care au încheiat contractele de sponsorizare au fost induse în eroare, în conditiile în care toate datele referitoare la organizarea galei erau publice si de notorietate. În masura în care faptuitorii au acceptat încheierea contractelor fara sa verifice daca erau îndeplinite conditiile de legalitate au actionat cu intentie indirecta, acceptând rezultatul produs”, se arata în ordonanta de infirmare a rechizitoriului.

Din actele cauzei rezulta ca Ion Ariton, folosindu-si autoritatea derivata din functia de ministru al Economiei, i-a determinat pe directorii celor 10 companii nationale sa încheie contractele de sponsorizare, împrejurare de natura sa atraga tragerea sa la raspundere penala pentru instigare la infractiunile mentionate anterior, mai sustine seful procurorului de caz.

“Modul atipic în care au actionat atât ministrul, cât si reprezentantii companiilor nationale, valoarea neobisnuit de mare a contractelor raportat la bugetele de sponsorizare ale institutiilor, demonstreaza intentia acestor persoane de a transfera sumele din patrimoniul public în cel al societatii administrate de Rudel Obreja, pentru acoperirea cheltuielilor angajate de aceasta.

Împrejurarea ca banii au fost virati în contul Federatiei Române de Box nu reprezinta decât crearea unei aparente de legalitate, neputând fi ignorate toate celelalte elemente de fapt care indica o premeditare a operatiunii si lipsa caracterului voluntar al sponsorizarilor, rezultând din modul de convocare a reprezentantilor companiei, urgenta demersului si fixarea sumelor aferente sponsorizarii de catre functionari din cadrul ministerului condus de Ion Ariton”, se mai mentioneaza în ordonanta prin care a fost infirmat rechizitoriul.

Citeste mai departe pe cronicaromana.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie