Senatorii au aprobat legea privind perturbarea radiocomunicatiilor pe raza penitenciarelor

 

Plenul Senatului a adoptat, în sedinta de luni, proiectul de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocarii si întreruperii radiocomunicatiilor în perimetrele unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

senatul romanieiActul normativ initiat de Guvern propune, de asemenea, o mai strânsa colaborare între Ministerul Justitiei, prin Agentia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si ANCOM în vederea combaterii amenintarilor la adresa ordinii si sigurantei publice aduse de catre detinuti prin folosirea neautorizata a dispozitivelor de comunicare la distanta, inclusiv a telefoanelor mobile.

În expunerea de motive a proiectului de lege, initiatorul precizeaza ca desi persoanelor aflate în stare privativa de libertate nu le este permisa detinerea si utilizarea unor astfel de dispozitive de comunicare, introducerea acestora în cadrul penitenciarelor „s-a perfectionat de-a lungul timpului”.

„Telefoanele mobile reprezinta cea mai periculoasa forma de introducere de obiecte interzise în spatiul de detinere, deoarece în majoritatea cazurilor ele ofera o conexiune simpla catre activitatea infractionala pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privata de libertate. Telefoanele mobile au început sa fie utilizate, în mod ilegal, de catre persoanele private de libertate din penitenciarele românesti înca din anul 1998”, arata documentul citat.

În textul legii adoptate de catre Senat cu 98 de voturi pentru, doua voturi împotriva si doua abtineri, se precizeaza faptul ca blocarea si întreruperea radiocomunicatiilor se realizeaza numai în scopul „prevenirii utilizarii neautorizate, de catre persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile sa transmita sau sa primeasca imagini, sunete si informatii, inclusiv telefoanele mobile”.

Sursa mai arata ca perturbarea radiocomunicatiilor poate fi efectuata printr-un semnal electromagnetic sau o modificare a însusi mediului de propagare.

„Instalarea, punerea în functiune si utilizarea sistemelor destinate blocarii si întreruperii radiocomunicatiilor se realizeaza cu avizul ANCOM pentru fiecare amplasament ori loc în care urmeaza a se utiliza un astfel de sistem si numai dupa informarea institutiilor competente”, se mai arata în corpul legii.

Potrivit legislatiei în vigoare, în unitatile subordonate ANP, persoanele private de libertate pot efectua convorbiri telefonice fie prin intermediul unui sistem electronic integrat de telefonie, folosind un card personalizat (cartela magnetica) cu cod de bare, fie de la posturile publice cu cartela preplatita, în retelele de comunicatii electronice la punct fix, operate de furnizori autorizati, aparate instalate în locurile de detinere unde nu a fost implementat sistemul electronic integrat.

Senatul a dezbatut acest proiect de lege în calitate de prima Camera sesizata.(AS – autor: Catalina Barbu, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie