Prima transa de vaccin antigripal produsa la Institutul Cantacuzino va pleca in tara la mijlocul lunii decembrie

 

Prima transa de doze de vaccin antigripal produsa la Institutul Cantacuzino va pleca în tara în jurul datei de 16 decembrie, iar cea de-a doua transa în jur de 6 ianuarie, a declarat luni ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

vaccin antigripalPâna la aceasta ora, la Institutul Cantacuzino s-a fabricat deja jumatate din cantitatea de doze de vaccin antigripal programata pentru 2013, respectiv 200 de mii de fiole.

Ministrul Sanatatii a afirmat, totodata, ca pâna la finele acestui an în cadrul Guvernului urmeaza sa fie prezentata o strategie noua a Institutului Cantacuzino.

„Am avut cu domnul prim-ministru o discutie în timp ce se facea aceasta vizita si am convenit în felul urmator. Ca, pâna la sfârsitul anului, prezentam o strategie noua a Institutului Cantacuzino prin care sa aducem la Bucuresti si produsele care nu se mai fabrica la filiala din Iasi. Vorbim de o serie de produse care sunt absolut necesare si importante. Împreuna cu domnul prim-ministru am convenit, credem noi, ca o sa avem sprijinul Guvernului în continuare sa dezvoltam investitiile si sa facem din aceasta institutie ceea ce ea ar trebui sa fie, o institutie strategica în acest domeniu”, a declarat Eugen Nicolaescu la finalul vizitei efectuate de premierul Victor Ponta la linia de productie a vaccinului contra gripei.

Întrebat când se va relua productia si la alte tipuri de vaccinuri, gen Polidin, Cantastim, Nicolaescu a precizat ca respectivele produse „au nevoie de punere în functiune a licentelor”.

„ANM ne-a spus ca dureaza între un an si jumatate si doi ani reluarea fabricatiei. Noi încercam cu forte mai mari si mai puternice sa reducem aceasta perioada cum am facut si cu vaccinul antigripal. Daca ar fi fost sa respectam ce ne-a spus ANM-ul ar fi fost la anul sa facem. Vedeti ca de anul acesta îl livram. Nu cât am vrut noi, dar am fortat zi si noapte, s-a lucrat aici, ceea ce înseamna ca se poate”, a declarat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a precizat ca pentru anul viitor vor fi alocate în primul rând „cinci milioane de euro pentru finalizarea liniei de vaccin gripal cu acreditare GMP si, mai departe, sa dezvoltam BCG-ul”.

La rândul sau, directorul general al Institutului Cantacuzino, Gratiela Draghici, a declarat ca spera ca productia pentru vaccinul BCG sa fie reluata la finele anului 2014 sau cel târziu, la începutul anului 2015.

„Speram ca din 2014, tot cu sprijinul Guvernului, care stim bine ca prin HG 320 a dat sansa Institutului Cantacuzino de a relua productia de vaccin antigripal, pentru ca vaccinul BCG este un produs strategic, noi contam pe sprijinul Guvernului si al premierului sa reusim ca, de la sfârsitul anului viitor, începutul lui 2015, cel mai târziu, sa reluam productia de vaccin BCG”, a declarat directorul general al Institutului Cantacuzino.

La solicitarea premierului, Gratiela Draghici a explicat ce înseamna vaccin BCG.

„Este vaccinul antituberculoza cu care vaccinam nou-nascutii la nastere. Este vaccinul care protejeaza împotriva tuberculozei primare, (…) chiar daca mai târziu exista riscul de a se face tuberculoza secundara, totusi, acest vaccin protejeaza nou-nascutii de tuberculoza primara”, a declarat directorul general al Institutului Cantacuzino.  (A-autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie