La Multi Ani, România! Se implinesc 95 de ani de la Marea Unire

 

La Multi Ani, România! 1 Decembrie este Ziua Nationala a românilor de pretutindeni, pe care o sarbatoresc cu respect. Autoritatile s-au pregatit temeinic: au loc de-a lungul întregii zile parade grandioase, expozitii de arme si tehnica militara, dar si mese îmbelsugate. La Bucuresti, cea mai mare desfasurare de forte are loc la Arcul de Triumf. Peste 2000 de militari români si straini participa la cea mai mare parada militara din ultimii 23 de ani, iar doi sefi de stat si mii de spectatori îi vor privi. La Alba Iulia, orasul Unirii si al reîntregirii, asista la manifestari alte câteva mii de români.

steag romaniaCe fac românii de Ziua Nationala?

Doi din trei români spun ca petrec aceasta zi împreuna cu familia si prietenii. Sunt si persoane care vor profita de ocazie pentru a pleca în excursie, în ciuda temperaturilor mai scazute, aflam dintr-un sondaj de opinie realizat pe 29 noiembrie pe un esantion de 1100 de români.

Dintre acestia, cei mai multi nu si-ar dori o alta Zi Nationala: 77% dintre ei considera ca 1 Decembrie este data potrivita pentru acest eveniment. Nu lipsesc nostalgicii, care ar dori ca aceasta zi sa fie sarbatorita pe 23 august, ca pâna în 1989. Indiferent de data, 85% dintre conationali se declara patrioti, desi aproape jumatate recunosc ca patriotismul s-a cam demodat. Majoritari sunt si cei care sunt de acord cu Unirea României cu Republica Moldova, trei sferturi dintre respondenti.

Secretarul american de Stat John Kerry i-a felicitat deja pe români de 1 Decembrie

Nici oficialii americani nu au uitat de ziua noastra. Secretarul american de stat John Kerry a transmis sâmbata un mesaj special pentru 1 Decembrie. „În numele presedintelui Barack Obama si al poporului american, transmit urarile noastre de bine tuturor românilor care sarbatoresc Ziua Unirii de 1 Decembrie”, a semnat John Kerry.

Acesta a mentionat ca Statele Unite sunt mândre sa aiba un prieten apropiat si un aliat ca România. Mai mult, oficialul american a scris ca tara sa îsi doreste ca acest parteneriat sa fie si mai puternic în urmatorii ani.

Secretarul american de stat a tinut sa mentioneze ca, anul acesta, SUA si România au avansat în relatia strategica prin începerea lucrarilor de constructie la scutul de la Deveselu. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie