Banii din supraimpozitarea carburantilor se regasesc in buget, desi nu se vad
Desi reprezentantii Guvernului spun ca toti banii din cresterea accizei la combustibili vor fi directionati catre infrastructura rutiera, cifrele oficiale ale bugetului pe 2014 îi contrazic. Care este, asadar, realitatea?
Sumele prevazute în bugetul de stat pentru a fi încasate în cresterea accizelor la carburanti vor fi directionate pentru autostrazi, drumuri nationale si drumuri judetene, a declarat miercuri seara, la Comisiile de buget-finante, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu.
„Banii din cresterea accizelor vor fi folositi cu prioritate pentru finantarea autostrazilor, drumurilor nationale si judetene. Deci suma totala alocata în buget (…) este mult mai mare decât sumele pe care le încasam noi din accize. În sumele alocate pentru autostrazi, pentru drumurile nationale si drumurile judetene este un total la 7,3 miliarde de lei. Suma pe care noi o încasam din accize este de 4 miliarde de lei”, a sustinut Chitoiu. Declaratia ministrului de Finante vine în urma unei discutii recente din conducerea PNL în care Relu Fenechiu a fost mandatat sa redacteze un proiect prin care sumele din cresterea accizelor sa fie alocate doar pentru autostrazi.
Daca ministrul Chitoiu sustine ca autostrazile, drumurile nationale sau judetene ”au prioritate” la cheltuirea banilor ce vor fi colectati din acciza suplimentara, ministrul bugetului, Liviu Voinea este mai transant si afirma însa ca toti banii vor fi directionati catre în actiuni privind infrastructura rutiera. ”Toate veniturile vor ajunge la autostrazi si la drumuri”, a declarat, joi, ziarului România Libera ministrul Liviu Voinea. Potrivit acestuia, din cresterea propriu-zisa a accizei cu 7 eurocenti la litru vor fi adunati în plus 2,6 miliarde lei. Diferenta pâna la 4 miliarde lei e reprezentata din indexarea cu inflatia a nivelului exprimat în lei al accizelor.. ”Acciza de 7 eurocenti este 2,6 miliarde lei. Diferenta este de la cresteera accea cu inflatia”, spune ministrul.
Doar 850 milioane lei în plus?
Banii nu se regasesc însa in buget. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, subordonata Departamentului Proiectelor de Infrastructura si Investitii Straine are prevazuta pentru 2014 o majorare de 502 milioane lei fata de executia bugetara estimata pentru anul acesta, de la 5,53 miliarde lei la 5,85 miliarde lei.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de vice-premierul Liviu Dragnea are si el prevazut un spor de 342 milioane lei, pe subprogramul ”Infrastructura la nivel judetean” din cadrul Programului National de Dezvoltare Locala. Daca în 2013 acest program are alocata suma de 158 milioane lei, anul viitor va avea 500 milioane lei.
În total infrastructura rutiera are în 2013 5,7 miliarde lei si va avea anul viitor 6,35 miliarde lei, un plus de 650 milioane lei. Pâna la cifra avansata de ministrul bugetului, Liviu Voinea, mai sunt 2 miliarde de lei.
Presupunând ca alocarea pentru infrastructura rutiera pentru 2014 va fi de 7,3 miliarde lei, dupa cum spune ministrul Chitoiu, plusul fata de acest an ar fi de 1,6 miliarde lei. Apare întrebarea: unde este atunci diferenta de un miliard de lei, pâna la 2,6 miliarde lei, cât afirma ministrul Voinea ca va fi colectat suplimentar în urma supraimpozitarii carburantilor?
”Calculele nu se fac asa, nu gasiti banii caci nu sunt identificati ca atare in buget, dar toti se duc catre autostrazi”, ne-a explicat ministrul Voinea, fara a oferi explicatii suplimentare.
Potrivit raportului asupra bugetului, întocmit de Guvern, sectorul Transporturilor va primi anul viitor 21,9 miliarde lei, cu 2,1 miliarde lei, mai mult decât în 2013, aici fiind cuprinse însa si cheltuieli precum cele cu infarstructura feroviara, aeriana navala, precum si subventii acordate transportului de calatori.
Chitoiu: Carburantii mai scumpi cu cel mult 40 de bani
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, ca estimeaza o crestere a pretului carburantului la pompa de 0,3-0,4 lei pe litru, aceasta fiind o estimare pesimista, în urma cresterii accizei de 0,7 centi pe litru.”Crestere accizei cu 0,7 centi nu are ca impact direct la pretul la pompa aceeasi crestere. Cresterea estimata de noi este undeva la 0,3 – 0,4 lei în functie de tipul carburantului, daca este benzina sau motorina, dar aceasta este o estimare pesimista, adica maxima. Noi credem ca pretul în produsul final este mult mai mic pentru ca pretul este raportul dintre cerere si oferta’, a precizat Chitoiu, potrivit Agerpres. Doru Cireasa, romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!