350 de milioane de dolari vor fi investiti de chinezi pentru un nou grup la termocentrala Halânga
Compania China National Electric Engineering este interesata de realizarea, în parteneriat cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), a unui grup de 300 MW la termocentrala Halânga, din judetul Mehedinti, investitie evaluata la 350 milioane de dolari, a anuntat Rodin Traicu, membru în Comisia de Servicii si Industrii din Camera Deputatilor.
‘S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem în faza elaborarii caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China National Electric Engineering’, a spus Traicu, la conferinta Focus Energetic.
Potrivit acestuia, la sfârsitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie va avea loc licitatia, apoi, în 30 de zile, va fi semnat contractul.
Întrebat ce scop au astfel de proiecte, din moment ce în România exista deja excedent de productie la energia electrica, Traicu a afirmat ca acestea sunt gândite în contextul concurentei care va exista din 2018 la nivel regional si din 2020 la nivel european.
Prezent la acelasi eveniment, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE), a aratat ca România exporta de mai bine de o luna între 700 si 900 MW, dupa ce institutia pe care o conduce a desfiintat taxele de import-export, pentru a facilita aceste activitati.
Companiile chineze s-au aratat interesate sa investeasca peste cinci miliarde de euro în proiecte energetice în România, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marti Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, la atelierul destinat energiei din cadrul Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est.
‘Nu trebuie sa ne mai temem de China. Experienta lor ne este utila’, a spus Nita, precizând ca investitorii chinezi s-au aratat interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, de termocentrala Rovinari si de reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia-Deva.
‘Acestea sunt doar începutul, pentru ca mai avem si alte proiecte. Unele sunt în faza avansata, speram ca primele sa fie semnate anul viitor. Aceste proiecte înseamna cinci miliarde de euro doar participatia Chinei. Proiectele au un rol-cheie în energetica României: de a reduce emisiile de carbon si de a echilibra sistemul, ceea ce ne creeaza acum multe probleme’, a spus ministrul.
El a subliniat ca toate aceste proiecte vor respecta normele europene în materie de transparenta.
‘Dorim ca prin aceste proiecte sa ne îndeplinim obiectivul de independenta si securitate energetica si, în timp, sa devenim exportatori de energie, sa încercam ca productia de energie sa fie vânduta nu numai în tara, ci si în afara’, a continuat Nita.
Potrivit acestuia, România si-a propus realizarea unei burse regionale puternice de energie electrica si gaze naturale.
‘Sper ca România sa reprezinte tigrul economic al Europei, asa cum spunea premierul Chinei’, a conchis ministrul român.
Proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta cel mai mare proiect de investitii din istoria României, estimat la 6,45 miliarde de euro. Proiectul hidrocentralei de la Tarnita necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro. Statul român cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.
La începutul lunii noiembrie, Nita a declarat ca anul viitor va fi finalizat procesul de negociere cu investitorii interesati de aceste proiecte. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!