Judecatoria Sectorului 5 se va pronunta in 4 decembrie in procesul fostului premier Adrian Nastase cu Inspectoratul de Stat in Constructii

 

Fostul premier Adrian Nastase ar putea afla saptamâna viitoare daca va câstiga procesul cu Inspectoratul de Stat în Constructii (ISC), legat de plata daunelor din dosarul „Trofeul calitatii”, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a stabilit, miercuri, sa se pronunte la 4 decembrie.

adrian nastase 2Judecatoria Sectorului 5 a luat în discutie, miercuri, dosarul în care Nastase dat în judecata ISC pentru ca institutia ar fi denaturat realitatea prin faptul ca nu a aratat, într-un comunicat de presa, si ca a refuzat sa primeasca banii stabiliti de instanta ca parte a sa din prejudiciul stabilit în dosarul „Trofeul calitatii”.

Avocata lui Adrian Nastase a aratat ca ISC nu a comunicat contul bancar, astfel încât fostul premier nu a putut face plata.

„Spune acum pârâta (ISC – n.r.) ca avea contul pe site. Fals! Avea un alt cont. (…) Inspectoratul de Stat în Constructii nu a raspuns notificarii noastre de a ne furniza un numar de cont, înainte de a da comunicatul de presa în care preciza ca Adrian Nastase refuza sa plateasca”, a spus avocata.

Mai mult, aparatorul fostului premier a mentionat ca, în momentul în care Nastase se afla încarcerat si a solicitat eliberarea conditionata, procurorul de caz a cerut respingerea cererii, pe motiv ca nu s-au platit daunele catre ISC.

Avocata a mai spus ca a notificat ISC, în 10 aprilie, sa scoata de site-ul institutiei comunicatul de presa, însa acest lucru s-a întâmplat abia în 24 aprilie.

De cealalta parte, juristul ISC a spus ca actiunea lui Nastase este neîntemeiata.

„Institutiile publice trebuie sa raspunda în 30 de zile, nu în doua zile, asa cum a cerut petentul. Iar noi am raspuns în 30 de zile. Mai mult, comunicarile ne erau returnate de Posta, pentru ca refuzau sa le primeasca”, a spus reprezentantul Inspectoratului.

Dosarul, care are ca obiect „obligatie de a face cereri privind apararea drepturilor nepatrimoniale”, a fost înregistrat la Judecatoria Sectorului 5 în 23 aprilie.

Fostul premier Adrian Nastase a aratat, în cererea de chemare în judecata, ca ISC i-a afectat imaginea prin informatiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presa din 13 februarie, în care se arata, printre altele, ca fostul premier refuza sa plateasca suma de bani stabilita de instanta ca daune în dosarul „Trofeul calitatii”.

Nastase a cerut Judecatoriei Sectorului 5 obligarea ISC sa dezminta comunicatul din 13 februarie, sa opreasca publicarea acestuia în viitor, sa publice un comunicat de presa în care sa prezente situatia de fapt reala si, totodata, sa publice hotarârea ce urmeza sa fie pronuntata în cauza.

În plângerea adresata instantei, Adrian Nastase sustine ca, în februarie, reprezentantii ISC au aratat în mod nereal faptul ca nu a vrut sa plateasca suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentând partea sa din prejudiciul stabilit în dosarul „Trofeul calitatii”.

Nastase a precizat ca el si-a exprimat dorinta de a plati suma de bani înca din 7 februarie, dar nu a putut, din cauza refuzului ISC de a o primi.

„Referirea în comunicatul de presa la inexistenta unui refuz al ISC de a primi banii reprezinta o denaturare a realitatii prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecatoresc familiei Nastase la 8 februarie, n.r.) rezulta exact contrariul, executorul judecatoresc, «în numele si pentru ISC», arata expres ca ISC «staruie în recuperarea pe calea executarii silite a întregii creante stabilite prin titlu executoriu» si ca ISC «nu doreste sa raspunda notificarii dvs si doreste continuarea executarii silite»”, a aratat Nastase, în actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 5.

Fostul premier a mentionat în actiune ca, prin prezentarea nereala a situatiei de fapt în comunicatul de presa si a faptului ca ISC nu a mentionat ca institutia a refuzat initial sa primeasca banii, i-au fost afectate demnitatea, onoarea si reputatia.

Adrian Nastase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocatilor, Inspectoratul de Stat în Constructii cu privire la faptul ca va plati 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul „Trofeul calitatii”, declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat ca, la momentul trimiterii notificarii, nu începuse procedura de executare silita dispusa de Judecatoria Sectorului 1 în cazul lui Nastase.

Cazacu arata ca Nastase este pregatit în orice moment sa achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Constructii, dar institutia nu a dat contul în care sa fie virati acesti bani.

Ulterior, în 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara ca ISC a transmis un numar de cont în care fostul premier sa depuna cei peste 3,3 milioane de lei.

În 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calitatii”, în care a fost acuzat în legatura cu strângerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, când a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Prejudiciul total din dosarul „Trofeul calitatii” a fost stabilit la aproximativ 6,4 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro), instanta stabilind ca toti inculpatii din dosar sa plateasca aceasta suma.

În 18 martie, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata în dosarul „Trofeul calitatii”. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie