6 ani de inchisoare pentru fostul director RADET, Ion Dabela

 

Fostul director al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) Bucuresti Ion Dabela a fost condamnat definitiv de magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie la 6 ani de închisoare cu executare pentru coruptie, în legatura cu derularea unui contract, în perioada 1998-2002, cu o firma germana.

ciocanelÎn acelasi dosar, judecatorii au admis recursul lui Mihai Radu Cucuiu (fost director tehnic la RADET) si l-au condamnat pe acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare, dupa ce în 2012 Curte de Apel Bucuresti îi aplicase o pedeapsa de 6 ani.

De asemenea, ÎCCJ a admis recursurile declarate de Ion Fatu (fost director general în Ministerul Industriilor si Resurselor) si Petco Uzunov, acestia fiind achitati.

În schimb, instanta suprema a mentinut pedepsele acordate altor inculpati de Curtea de Apel Bucuresti: Valentin Carali (fost ofiter superior în SRI) – 4 ani si 6 luni închisoare, Liana Uzunov (fost director comercial RADET) – 4 ani, Marian Fatu (asociat la o societate comerciala) – 5 ani, Eduard Valentin Pelengica (administrator de firma) – 6 ani.

Decizia este definitiva.

În ianuarie 2004, Parchetului National Anticoruptie (actuala Directie Nationala Anticoruptie) a trimis în judecata opt persoane acuzate de savârsirea mai multor fapte de coruptie în timpul derularii unui contract economic negociat între RADET Bucuresti si o firma germana.

Anchetatorii au retinut faptul ca, în perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET Bucuresti si intermediari au pretins si primit, în mod repetat, de la reprezentantii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH bani si bunuri în valoare totala de peste 500.000 de marci germane, prin transferuri bancare sau cash, în vederea încheierii contractului economic respectiv si asigurarii ritmicitatii platilor pe care regia urma sa le efectueze.

Fostul director al RADET Ion Dabela este acuzat de savârsirea a patru infractiuni de luare de mita si de asociere în vederea savârsirii de infractiuni, ambele aflate în concurs real si în forma continuata.

Procurorii au stabilit ca acesta a primit cu titlu de mita, direct sau prin intermediul altor persoane cercetate penal în cauza, bani si bunuri în valoare totala de peste 100.000 de euro pentru ca, în calitatea pe care o avea, sa aprobe si sa sustina contractul de reabilitare a conductelor de termoficare din Bucuresti prin metoda propusa de firma germana.

Din probele administrate în cauza a rezultat ca Ion Dabela a mai pretins si primit sume de bani si alte bunuri (printre care si trei autoturisme de lux) de la reprezentantii a trei societati comerciale românesti care aveau relatii economice cu RADET, pentru ca acesta sa accepte încheierea unor contracte, derularea lor în cât mai bune conditii si, în special, pentru asigurarea unei ritmicitati în platile efectuate catre acesti parteneri.

Mihai Radu Cucuiu – fost director tehnic la RADET, Liana Uzunov – fost director comercial si Ion Fatu – fost director general în Ministerul Industriilor si Resurselor sunt acuzati ca au primit, în mod repetat, de la reprezentantii germani diverse sume de bani si bunuri, în cuantum total de aproximativ 15.000 de euro pentru derularea negocierilor si implementarea tehnologiei germane în reteaua de termoficare bucuresteana.

Procurorii anticoruptie mai sustin ca Ion Fatu s-a angajat ca, în virtutea functiei pe care o detinea în cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, sa faca demersuri la unitatile din subordinea acestuia în vederea încheierii de noi contracte ale unor societati românesti cu firma germana.

De asemenea, el era acuzat ca a facut presiuni asupra unor conducatori de unitati pentru negocierea, încheierea si executarea unor contracte economice cu firma germana Preussag Rohrsanierung GmbH.

Valentin Gabriel Carali, fost ofiter superior în Serviciul Român de Informatii, a fost trimis în judecata pentru luare de mita, complicitate la luare si dare de mita si asociere în vederea savârsirii de infractiuni, toate faptele aflate în concurs real si în forma continuata.

Ca ofiter de obiectiv în cadrul Directiei economice a SRI, Carali raspundea direct, pe linie de serviciu, de RADET Bucuresti si Ministerul Industriilor si Resurselor, în aceasta calitate putând interveni pe lânga conducerea regiei bucurestene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a retelei de termoficare din Capitala. Suma totala primita de acesta pentru intermedierea negocierilor a fost stabilita la peste 47.000 euro si 22.500 marci germane.

De asemenea, Marian Fatu, asociat unic la o societate cu raspundere limitata din Bucuresti, si Eduard Valentin Pelengica, administrator al unei societati bucurestene, sunt acuzati ca au pretins si primit, în nume propriu sau pentru responsabilii din conducerea RADET, diverse bunuri si sume de bani, cu promisiunea implicarii directe în intermedierea afacerii.

În acelasi dosar a fost trimis în judecata Petco Uzunov, acuzat de complicitate la luare de mita. (AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie