CEDO atentioneaza Romania cu privire la durata mare a procedurilor judiciare

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) atrage atentia asupra duratei mari a procedurilor judiciare din România, precizând ca pâna în prezent s-a pronuntat în 200 de cazuri legate de aceasta problema si mai are pe rol alte 500, se arata într-un comunicat al APADOR-CH.

cedoAsociatia pentru Apararea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) semnaleaza importanta hotarârii CEDO, de marti, în cazul Vlad si altii c. României, prin care Curtea a constatat o deficienta de ordin general a sistemului legislativ român, care nu prevede remedii eficiente în cazul unei durate nerezonabil de mari a unui proces civil sau penal.

Constatând faptul ca, pâna în prezent, s-a pronuntat cu privire la aproximativ 200 de cazuri legate de durata procedurilor judiciare si exista alte aproape 500 de cazuri pe rol cu privire la aceeasi problema, toate împotriva României, CEDO a apreciat ca este vorba de o problema sistemica.

„În ciuda progresului facut de România pentru a rezolva aceasta problema, Curtea a constatat ca luarea de masuri semnificative si pe termen lung ar trebui sa continue sub supravegherea Consiliului de Ministri. În special, Curtea încurajeaza Guvernul României sa asigure dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil fie prin îmbunatatirea remediilor legale existente, fie prin adaugarea unora noi, cum ar fi un remediu compensatoriu concret si clar reglementat”, potrivit CEDO.

„APADOR-CH considera absolut necesara introducerea în legislatia nationala a unui text de lege care sa prevada acordarea de daune morale si materiale persoanelor implicate în procese penale sau civile excesiv de lungi. Noua legislatie civila si penala nu raspunde acestor cerinte”, arata organizatia în comunicatul citat.

În cazul Vlad si altii c. României, CEDO s-a pronuntat cu privire la plângerile formulate de trei petentii – Mihai Vlad, Flaviu Plata si Vasilica Bratu – toate cu privire la durata procedurilor judiciare, se arata în hotarârea curtii.

Mihai Vlad, arestat în 1994 pentru omor deosebit de grav, a fost judecat pentru urmatorii 12 ani si condamnat de patru ori. Condamnarea sa a fost respinsa la apel de trei ori, însa a patra oara a fost pronuntata definitv în aprilie 2006.

Flaviu Plata, a sesizat CEDO cu privire la faptul ca procesul pe care îl are cu matusa sa pentru o mostenire dureaza de peste 16 ani si înca nu s-a finalizat, iar Vasilica Bratu, acuzata de abuz în serviciu, a reclamat faptul ca procedurile judiciare în care a fost parte au durat noua ani. De asemenea, ultimii doi petenti au reclamat faptul ca nu au la dispozitie pe plan intern acces la un remediu eficient cu privire la durata excesiv de lunga a procedurilor judiciare. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie