Investitorii chinezi au proiecte de peste opt miliarde de euro

 

Gigantul economic de la rasarit vrea sa dubleze în cinci ani schimburile comerciale cu zona Europei Centrale si de Est. Planurile pentru tara noastra vizeaza proiecte care depasesc în valoare opt miliarde de euro.

steag romania vs chinaAcordurile semnate la Bucuresti cu ocazia venirii delegatiei chineze în România ar putea creste si de 50 de ori valoarea investitiilor din tara asiatica, în numai câtiva ani. Cu un nivel al investitiilor de numai 160 de milioane de dolari pe piata locala, în prezent, China are planuri mari pentru regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), din care face parte si România.

Numai acordurile semnate luni la Bucuresti ar putea aduce investitii de peste 8 miliarde de euro. „Doar 1,4% din investitiile din Uniunea Europeana vin din China, iar în China 30% din investitiile straine vin din Uniunea Europeana” a remarcat premierul Victor Ponta, ieri, în cadrul în cadrul Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est. „Schimburile comerciale dintre regiunea dumneavostra si China reprezinta doar 10% din totalul schimburilor noastre comerciale, dar înseamna ca avem potential de dezvoltare. În tarile pe care le reprezentam exista un PIB pe cap de locuitor similar”, a spus la rândul sau premierul chinez Li Keqiang.

Planurile Chinei vizeaza dublarea schimburilor comerciale cu zona ECE, în cinci ani. Pentru tarile din regiune, China are pregatite 10 miliarde de dolari americani, sub forma de finantare „si putem creste aceasta limita”, a mai spus premierul chinez.

Liniile de dezvoltare a investitiilor chineze în regiunea ECE s-au regasit si în acordurile cadru încheiate luni, la Bucuresti, pentru proiecte realizate în parteneriat româno- chinez. Este vorba de: energie, infrastructura, transporturi. Ieri au aparut în premiera detalii despre investitiile ce pot fi derulate.

Cinci miliarde de euro vin în energie

Suma de 5 miliarde pusa în joc de companiile China acopera aproape jumatate din valoarea proiectelor energetice mari pe care România vrea sa le dezvolte. „Mai avem proiecte. Unele sunt în faza avansata”, a precizat, ieri, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, prezent la Forum. Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este cel mai important proiect în acest sens.

Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti este estimat la 1,3 miliarde de euro. Acesta a atras atentia companiei chineze Sinohydro, cel mai mare producator de energie hidroelectrica din China. Sinohydro a construit cea mai mare hidrocentrala din lume. Alte 400 de milioane de dolari vin prin proiectul de centrale eoliene al firmei Romanian Paunescu Corporation.

Linie de mare viteza

În infrastructura, România si China ar putea dezvolta o linie ferata de mare viteza. „Avem proiecte de infrastructura interesante, în special în zona cailor ferate de mare viteza”, a spus ieri premierul chinez. Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a spus ca în decembrie va avea loc prima întâlnire de lucru pe acest subiect, ruta urmând sa fie Viena – Bucuresti – Constanta. De asemenea, compania Huawei Technologies are în plan realizarea unui centru regional la Bucuresti.

 Fermierii câstiga serios din comertul cu China

Zilele acestea, reprezentantii a 40 de companii din China negociaza cu firme românesti. Chinezii sunt interesati de produse agroalimentare sau utilaje si echipamente industriale. „Agricultura si industriile usoara si constructoare de masini vor fi câstigatoare la capitolul schimburi comerciale”, apreciaza Mihai Ionescu, presedintele asociatiei exportatorilor.

Potrivit oficialilor chinezi si români, fermierii locali ar putea exporta în China câte trei milioane de capete de porci si circa patru-cinci milioane de oi anual. Membrii Asociatiei Baltata Româneasca au batut deja palma pentru a exporta jumatate de milion de vaci de rasa, în urmatorii 7-10 ani. Numai în urma livrarilor pe care le vor face în 2014, fermierii români vor câstiga circa 14 milioane euro.

Investitie sigura

Pe lista produselor cerute la export sunt vinul, cerealele sau mierea de albine. În acest context, producatorii de profil vor avea de câstigat. Din rândul acestora, Murfatlar si Cotnari sunt deja prezente pe piata chineza, dar îsi pot consolida pozitia.

Mai mult decât atât, autoritatile chineze vor sa sustina investitorii locali în vederea obtinerii de credite pentru dezvoltarea a doua ferme de scroafe, de câte 25 de milioane de euro fiecare. Acestea pot deveni nu doar o sursa de crestere a productiei de suine în România, ci mai ales nucleul de export catre China, iar marii câstigatori par sa fie tot chinezii. Shuanghui International Holdings Ltd., cel mai mare producator chinez de carne de porc, a cumparat de la americani compania Smithfield, în primavara acestui an. Societatea este prezenta pe piata locala din 2004, când a preluat fostul combinat Comtim din Timisoara.

Anul acesta, exporturile de produse agroalimentare catre China vor fi de aproximativ 1,2 milioane euro, potrivit estimarilor autoritatilor. Simona Tapalaga, Raluca Florescu, evz.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie