Dosarul furtului de tablouri. Doi dintre suspecti, condamnati la sase ani si opt luni de inchisoare

 

Doi dintre suspectii în dosarul furtului de tablouri din Olanda au fost condamnati la sase ani si opt luni de închisoare.

Tablouri furate din OlandaRadu Dogaru si Eugen Darie au fost condamnati la sase ani de închisoare, la care se adauga opt luni, însa decizia nu este definitiva. Acestia sunt cercetati pentru creare de grup infractional si furt cu consecinte deosebit de grave în Dosarul tablourilor. Cei doi nu au vrut sa colaboreze cu anchetatorii.

În 15 octombrie 2012, în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, doi barbati cu fetele acoperite dadeau cea mai mare spargere din istorie. În acea noapte au disparut sapte picturi semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud.

Politistii olandezi au intrat în alerta, dar aveau putine indicii. Dupa câteva saptamâni nu exista niciun suspect. Au intervenit, atunci, politistii români de la crima organizata. Au filat o retea si au aflat ca în spatele furtului din Olanda ar fi câtiva conationali. I-au gasit repede, iar judecatoria sectorului 5 i-a arestat.

Au urmat ore întregi de audieri, teste cu poligraful, dar niciunul dintre suspecti n-a recunoscut furtul. Dovezile erau din ce în ce mai clare. Tablourile au fost ascunse în România, într-un sat din Tulcea. În urma perchezitiilor, indiciile au început sa apara, dar picturile erau de negasit. Suspectii le-ar fi dat foc.

„Exista doar un raport preliminar de examinare a cenusii, însa acest raport preliminar nu are caracter de proba, a fost transmis catre laboratoarele de la Muzeul de Arta. În raportul preliminar se vorbeste doar de identificarea unor pelicule de vopsea”, declara Maria Vasii, avocatul lui Eugen Darie.

Tinerii din arest ar fi fost ajutati chiar de unele rude. Anchetatorii au facut alte perchezitii si au gasit probe noi, iar din Olanda, au aparut poze cu suspectii în vizita la muzeul Kunsthal. Au negat orice implicare.

Înregistrarile telefonice îi contrazic, însa, pe suspecti.

Politistii olandezi lucreaza si acum cu ofiterii români. Încearca sa recupereze operele de arta. Tablourile sunt asigurate, dar pe o suma mult mai mica decât valoarea lor de piata, respectiv pe 18 milioane de euro. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie