Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, catre investitorii straini: Cumparati obligatiuni romanesti!

 

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, i-a îndemnat pe investitorii straini prezenti la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est sa cumpere obligatiuni ale statului român, aratând ca datoria publica a României este de trei ori mai mica decât media europeana.

liviu voinea‘Sa cumparati obligatiuni românesti! Comparativ cu media europeana, datoria publica a României este de trei ori mai mica, iar în ultimii ani nivelul a ramas constant dupa 2009-2010. Profilul datoriei s-a schimbat considerabil în ultimii cinci ani. Jumatate din obligatiuni sunt în euro, 30% în dolari, iar 20% în moneda locala’, a spus Voinea.

El a afirmat ca, pentru 2014, Guvernul are estimari minime de 11 miliarde de euro pentru nevoia de finantare, mare parte pentru refinantarea datoriei interne.

‘O parte din obligatiuni au fost include în indicele JP Morgan, deci au rezultate mult mai bune decât în momentul în care au fost emise. Planul pentru 2014 include o limita minima de 11 miliarde de euro si una maxima de 14 miliarde de euro’, a completat Voinea.

Potrivit acestuia, 24% din obligatiunile în lei sunt detinute de non-rezidenti, iar 5-7% dintre cumparatori sunt asiatici.

Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est este organizat de catre Guvernul României, în marja reuniunii sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est-China.

La Forum, pe lânga oficialitati guvernamentale din 17 tari, participa peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români si peste 400 din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria). (AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie