Protectia legala impotriva mesajelor spam

 

Cu totii suntem bombardati zi de zi cu mesaje electronice nesolicitate, de tipul reclamelor, anunturilor, campaniilor de e-mail marketing, care ne umplu casuta de e-mail si îngreuneaza citirea mesajelor importante

spamExista numeroase modalitati tehnice de a evita mesajele spam sau de a le face prezenta mai putin deranjanta. Printre acestea se numara: neafisarea adresei personale de e-mail pe site-urile publice, setarea optiunii din casuta de e-mail de a primi în folderul Spam toate mesajele de la adrese de e-mail necunoscute, instalarea unui antivirus etc.

Dar aceste metode nu ne protejeaza efectiv de primirea acestor mesaje, ci doar fac mai usoara

Ce spune legea?

Adresa de e-mail reprezinta o data cu caracter personal, ca si numele sau prenumele unei persoane. Este un mod de identificare a acesteia online. Având în vedere acest aspect, adresa de e-mail intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Regula generala impusa de acest act normativ este ca nicio data cu caracter personal nu poate fi prelucrata sau utilizata fara consimtamântul expres al persoanei vizate.

Potrivit legii, în momentul în care o persoana îsi da acordul cu privire la utilizarea adresei sale de e-mail, aceasta trebuie informata cu privire la urmatoarele aspecte:

_identitatea operatorului care utilizeaza adresa sa de posta electronica;
_scopul în care se face prelucrarea datelor;
_dovada ca operatorul este autorizat sa prelucreze date cu caracter personal.

Însa, chiar daca ne-am dat acordul ca adresa de e-mail sa ne fie folosita în scopul primirii de mesaje informative de la un anumit operator, putem oricând sa renuntam la folosirea adresei de e-mail în astfel de scopuri de marketing si sa solicitam operatorului sa stearga datele noastre din sistem.

Ce poti face dupa ce ti-ai dat acordul?

Ce putem face însa daca nu ne-am exprimat consimtamântul pentru primirea de astfel de mesaje sau ni l-am restras, dar înca primim spamuri?
Legea ofera posibilitatea oricarei persoane careia i s-a încalcat un drept cu privire la datele sale personale de a adresa o plângere catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Daca Autoritatea constata ca operatorul respectiv a încalcat prevederile legii, poate dispune suspendarea provizorie sau încetarea prelucrarii datelor, stergerea partiala ori integrala a datelor prelucrate si poate sa sesiseze organele de urmarire penala sau sa intenteze actiuni în justitie, precum si aplicarea unei amenzi contraventionale operatorului în cauza de la 10.000.000 lei la 250.000.000 lei.

Iata ca exista o solutie juridica la aceasta problema atât de des întâlnita în prezent. Cu totii primim astfel de mesaje, posibil chiar de la aceiasi operatori mai insistenti. Nu trebuie sa ramânem în pasivitate în fata acestor abuzuri si încalcari ale drepturilor prevazute de lege.

Pentru asigurarea unei protectii eficiente a drepturilor prevazute de lege si maximizarea rezultatelor obtinute recomandam apelarea la un specialist în domeniul juridic. Societatea noastra detine experienta necesara în probleme de aceasta natura si va poate îndruma si consilia în directia dorita. Av. Oana Radut, Olteanu si Asociatii

capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie