Cardul de credit. Argumente pro si contra

 

Cardul de credit are mai multe dintre caracteristicile unui credit decat ale unui card de debit. Cardul de debit este cel pe care se depun bani, de obicei, salariul, si cu care se pot face doar plati la comercianti, astfel ca bancile nu impun niciun fel de conditii la acordarea acestuia.

creditcard-thumb_d8489a6f90Pentru acordarea cardului de credit, bancile solicita documente care sa evidentieze veniturile si cheltuielile, iar pe baza lor stabilesc bonitatea solicitantului. In plus, la calcularea bonitatii pentru cardul de credit se iau in calcul si alte venituri, nu doar salariul, precum la cardul de debit, dar conditiile de indeplinit si criteriile de eligibilitate difera mult de la o banca la alta si de la un tip de card de credit la altul.

De exemplu, sunt banci pentru care varsta minima ca sa poti face un card de credit incepe la 21 de ani si se incheie la 70 de ani, varsta la expirarea cardului, iar alte banci au stabilit ca le acorda pentru cei care au intre 18 si 65 de ani. Mai mult de-atat, unele banci sunt dispuse sa acorde carduri de credit si celor care au venituri lunare de 400 de lei, dar altele impun venituri de minimum 10000 de lei si vechime de minimum trei luni la actualul loc de munca.

Spre deosebire de un card de debit si de un credit, la acordarea cardului de credit se stabileste o suma maxima, denumita limita de credit, pana la care poate cheltui solicitantul. De asemenea, spre deosebire de un credit, suma maxima acordata printr-un card de credit are o valoare mai mica. Totusi, aceasta suma poate fi si de 16 ori mai mare decat venitul net al utilizatorului.

In plus, fata de un credit, la cardurile de credit exista si o limita minima fixata de banca. Pe piata, sumele minime si maxime difera mult, deoarece conditiile si bonitatea impuse variaza mult de la o banca la alta.

De asemenea, in contractul pentru cardul de credit, se trece o perioada de gratie, in care nu se percepe dobanda pentru suma cheltuita. Aceasta perioada reprezinta data de la care si pana la care, daca utilizatorul cardului cumpara un produs, nu trebuie sa plateasca dobanda pentru aceasta suma. Perioada de gratie nu incepe din ziua primei achizitii care se face, ci este specificata in contract. Confom datelor de pe finzoom.ro, aceasta perioada variaza intre 18 si 61 de zile.

Mai mult, la fel ca un credit, unele carduri de credit permit refinantarea altor carduri de credit. De exemplu, exista cazuri in care aceasta refinantare se face cu 10% reducere, la care se adauga sase luni gratie, 36 luni de rate fixe, fara dobanda.

Totusi, cardurile de credit raman asemenea oricarui card, iar destinatia lor principala este pentru cumparaturi. Astfel, cele mai mici dobanzi si comisioane se percep pe cardurile de credit, atunci cand ele se folosesc direct pentru plata la comercianti, respectiv in magazine, la restaurante, pentru bilete, inclusiv cele de avion etc. De asemenea, precum cardurile de debit, si cele de credit pot fi utilizate si pentru efectuarea de plati pe internet.  De mentionat ca la emiterea si la utilizarea unui card de credit se aplica mai multe taxe si comisioane decat la cele de debit.

Atentie! Cardul de credit reprezinta altceva decat descoperirea de cont (overdraft). Cel din urma este o facilitate pe cont pentru cardurile de debit, oferita de catre banca in functie de salariul incasat in acel cont si poate fi de maximum 3 – 6 salarii nete, la care se aplica o dobanda. Pe piata, dobanda aferenta cardului de credit este mai mare decat cea aplicata descoperirii de cont, dar pe primul se poate obtine o limita de credit mai mare.

De asemenea, la fel ca un credit si un card de debit, contractul pentru un card de credit se semneaza, de obicei, pe o anumita perioada. In prezent, practica pe piata este ca aceasta perioada sa fie de doi ani, la sfarsitul careia se poate solicita reinnoirea acestuia.

Argumentele PRO

Veniturile minime pentru acordarea unui card de credit sunt mici, comparativ cu cele pentru un credit. Astfel, exista banci care ofera carduri de credit si pentru venituri dovedite de aproximativ 400 de lei.

Suma acordata printr-un card de credit poate fi rambursata fara costuri suplimentare, intr-o anumita perioada, nu imediat. In plus, doar o parte din suma cheltuita, de obicei, intre 3% si 10% din aceasta, trebuie restituita lunar.

Cardurile de credit le permit utilizatorilor cu venituri reduse sa cumpere produse de folosinta indelungata, precum masini de spalat si frigidere, bunuri necesare, dar pe care nu si le-ar permite imediat.

Perioada de gratie se acorda automat, nu trebuie solicitata de utilizator, ci este inscrisa in contract. Pentru a beneficia de numarul maxim de zile din perioada de gratie, utilizatorul trebuie sa faca toate cumparaturile in prima zi a perioadei de gratie, data fiind mentionata in contract. In plus, unele banci au inceput sa acorde o astfel de perioada si pentru retragerile de la bancomant, nu doar pentru cumparaturi.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie