Dreptul la libera circulatie. Comisia Europeana a adoptat un plan de masuri pentru eliminarea abuzurilor

 

Comisia Europeana a lansat, luni, un plan ce cuprinde cinci masuri prin care îsi propune sa ajute autoritatile nationale sa puna mai bine în practica normele nationale privind libera circulatie, în urma unor îngrijorari exprimate de statele membre în legatura cu acest subiect.

comisia europeana1În primul rând, Comisia îsi propune sa ajute autoritatile nationale sa puna în aplicare norme UE care sa le permita sa combata eventualele abuzuri ale dreptului la libera circulatie, prin elaborarea unui manual privind solutionarea problemei casatoriilor de convenienta, potrivit unui comunicat CE.

Totodata, Executivul de la Bruxelles va elabora, pâna la sfârsitul anului, un ghid practic de aplicare a normelor UE de coordonare a securitatii sociale. Acest document va clarifica „proba resedintei obisnuite”, prevazuta de normativa europeana privind coordonarea securitatii sociale.

„Criteriile stricte aplicate în cadrul acestei probe garanteaza faptul ca cetatenii care nu lucreaza pot avea acces la securitate sociala într-un alt stat membru doar dupa ce si-au deplasat cu adevarat centrul de interes în statul respectiv (de exemplu, familiile)”, precizeaza CE.

Cea de-a treia masura vizeaza o mai eficienta utilizare a Fondului Social European (FSE) pentru a aborda problema integrarii sociale. Astfel, CE recomanda ca, de la 1 ianuarie 2014, minimum 20% din fondurile FSE sa fie cheltuite pentru promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei în fiecare stat membru.

Comisia îsi mai propune sa ajute autoritatile locale din întreaga Europa sa faca „schimb de cunostinte, pentru a raspunde mai bine provocarilor din sfera incluziunii sociale”. În acest context, pâna la sfârsitul lui 2013, Comisia va finaliza un studiu de evaluare a impactului liberei circulatii în sase mari orase, iar în februarie 2014, va invita primarii sa discute provocarile si sa faca schimb de bune practici.

A cincea masura se refera la asigurarea aplicarii pe teren a normelor UE privind libera circulatie.

Pâna la sfârsitul anului 2014, Comisia va elabora, în colaborare cu statele membre, „un modul de pregatire online”, pentru a ajuta personalul autoritatilor locale sa înteleaga si sa aplice pe deplin dreptul la libera circulatie al cetatenilor UE. Decizia a fost luata, dupa ce, potrivit unui Eurobarometru recent, 47% din cetatenii UE sunt de parere ca problemele cu care se confrunta atunci când se muta într-o alta tara UE sunt provocate de faptul ca functionarii administratiilor locale nu sunt suficient de bine familiarizati cu dreptul la libera circulatie al cetatenilor UE.

Dupa ce mai multe state europene, precum Marea Britanie, Franta, Belgia sau Germania, au exprimat îngrijorari cu privire la „abuzurile” la dreptul de libera circulatie, Comisia Europeana a facut recent un raport, potrivit caruia cetatenii mobili ai UE care se duc într-o alta tara europeana ajuta economia locala, prin ocuparea unor locuri de munca, pentru care nu se gaseste forta de munca pe plan local. În cele mai multe tari, muncitorii europeni sunt contribuitori neti la sistemul de beneficii sociale, adica platesc la sistemul de asigurari sociale si de sanatate mai mult decât primesc sub forma de ajutoare de orice fel. „Prin urmare, este foarte putin probabil ca ei sa reprezinte o povara pentru sistemele sociale ale tarilor membre”, se arata în proiect.

Mai mult, „procentajul cetatenilor mobili ai UE care beneficiaza de prestatii este relativ scazut, în comparatie cu resortisantii proprii ai statelor membre si cu cei ai tarilor terte”. „În majoritatea statelor membre, cetatenii mobili ai UE sunt contribuabili neti la sistemul de protectie sociala din tara gazda”, mai precizeaza autorii raportului.

„Comisia se angajeaza sa garanteze faptul ca cetatenii UE sunt într-adevar în masura sa-si exercite drepturile de a munci si de a trai în orice tara din UE. Statele membre si UE trebuie sa lucreze împreuna pentru a se asigura ca normele privind libera circulatie continua sa ofere avantaje maxime cetatenilor si economiilor noastre”, a declarat, luni, László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Pe de alta parte, comisarul a recunoscut ca afluxul de persoane poate reprezenta „o povara pentru sectoare cum ar fi educatia, locuintele si infrastructura”. Prin urmare, Comisia este „pregatita sa se angajeze, alaturi de statele membre, pentru a ajuta autoritatile municipale, si nu numai, sa utilizeze pe deplin resursele Fondului Social European”, a mai spus Andor.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, la 8 octombrie, ca Berlinul nu mai poate accepta primirea est-europenilor care vin doar pentru a accesa ajutoarele sociale. „E adevarat, multe persoane din România si Bulgaria, dar si din alte tari din Estul Europei, vin în Germania pentru a munci serios si acestia sunt bineveniti. Din pacate, sunt si unii care vin doar pentru ca vor sa aiba acces la ajutoarele sociale. Nu putem accepta asta si ma astept ca si Comisia sa înteleaga aceste diferente”, a declarat Friedrich jurnalistilor, înainte Consiliul JAI, de la Luxemburg.

Si Guvernul britanic a evocat, anul trecut, posibilitatea limitarii accesului imigrantilor la sistemul de asistenta sociala si la sistemul de sanatate, invocând un aflux de români si bulgari în Marea Britanie, dupa liberalizarea pietei muncii, la 1 ianuarie 2014. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie