Reprezentantii unei comune constantene au dat in judecata Guvernul Romaniei si compania Chevron

 

Lupta împotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist din tara noastra a început sa capete proportii, dupa ce mai multe organizatii non-guvernamentale, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale au solicitat în instanta anularea acordurilor dintre compania Chevron si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANMR).

gaze de sistRecent, Guvernul României a fost chemat în instanta de reprezentantii Comunei Liman (din judetul Constanta) laolalta cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania americana Chevron. Marul discordiei îl reprezinta acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare în perimetrul EX-18 Vama Veche (Limanu) dintre Chevron si Guvernul tarii, reprezentat de ANRM. Actul în cauza a fost semnat anul trecut.

Procesul, care a ajuns pe rolul unei instante din Bucuresti, vizeaza anularea actului de concesiune încheiat între cele doua parti, are termen de pronuntare a sentintei în luna ianuarie a anului viitor, potrivit datelor furnizate de Tribunalul din Bucuresti.

Solicitarea care vizeaza anularea acordului dintre compania americana Chevron si ANRM a fost facuta de catre primarul localitatii constantene Iustin Urdea, acesta fiind cel care a demarat procedurile din instanta.

Conform declaratiilor edilului din comuna Limanu, populatia nu a fost consultata de autoritatile centrale atunci când a fost luata decizia încheierii acordului între stat si compania Chevron cu privire la prospectarea si explorarea gazelor de sist.

Primaria Limanu a organizat, recent, un referendum pe tema gazelor de sist, majoritatea populatiei participate votând împotriva de demararii procedurilor de explorare în regiune.

În baza acestui rezultat, primarul din comuna constanteana vrea sa foloseasca rezultatele referendumului drept proba în instanta, sperând ca sentinta procurorilor sa fie una favorabila locuitorilor din zona.

Licenta de explorare pentru perimetrul EX-18 Vama Veche a fost acordata anul trecut, în baza HG nr. 188/2012, în timpul mandatului ministrului Mediului Laszlo Borbely.

Compania americana Chevron a mai primit dreptul de a explora gazele de sist pe înca trei perimetre, toate aflându-se in judetul Constanta, dar si în regiunea Bârladului, potrivit unor hotarâri ale Guvernului din anii trecuti.

Pe lânga procesul intentat de oficialii comunei constantene, compania Chevron a mai fost chemata în instanta de alte patru ONG-uri care le-au solicitat magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti anularea acordurilor în baza carora firma americana a primit dreptul de explorare a gazelor de sist în perimetrul Bârlad si Constanta.

Asociatiile care au actionat în instanta Guvernul, compania Chevron si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sunt „Salvati Bucurestiul”, „Euro-Agora”, „România Dreapta”, „Greenpeace România” si „Pro Vulcan”.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul ne-a declarat, recent, ca procesul în cauza „a pornit prost” din cauza faptului ca la momentul depunerii contestatiei nu a fost formulata una din cele mai importante contestatii – licentele de explorare pentru Chevron au fost acordate în baza legii petrolului si a gazelor naturale. Potrivit declaratiei lui Nicusor Dan, gazele de sist nu fac obiectul acestei legi, motiv pentru care licentele primite de Chevron nu sunt valabile.

Domnia sa a adaugat: „La momentul deschiderii procesului, nu eram familiarizati cu legislatia europeana în materie de gaze de sist, ca atare, contestatia depusa nu include si aceasta justificare pentru care acordurile cu Chevon nu sunt valabile. Din pacate, procesul a început prost”.

Cu toate acestea, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul ne-a spus ca intentioneaza sa deschida un alt proces împotriva companiei americane Chevron si ANRM, care sa fixeze, înca de la început, motivele corecte pentru care acordurile de explorare sa fie anulate.

Între timp, însa, Chevron merge înainte cu obtinerea autorizatiilor necesare demararii lucrarilor de explorare pentru gaze de sist pe concesiunile detinute.

Astfel, Chevron vrea sa demareze lucrari de prospectiuni seismice 2D pe perimetrul Adamclisi din judetul Constanta, având nevoie, înainte, însa de acordul Agentiei de Mediu Constanta întrucât proiectul este planificat sa se desfasoare pe o serie de arii naturale protejate, potrivit unei hotarârii ale autoritatii cu pricina. Alexandra Craciun, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie