Portal special de literatura pentru micii scriitori care vor sa se afirme

 

Micii scriitori pot deveni cunoscuti prin intermediul unui portal special de literatura la care îsi pot trimite creatiile – proza sau poezii -, lucrarile lor putând deveni cunoscute dupa selectia acestora pe marile regiuni Moldova, Ardeal, Bucuresti.

portal literatura copiiPe site-ul literaturacopii.ro exista o rubrica speciala pentru elevii din toata tara, care pot accesa astfel datele necesare si publica lucrarile lor.

„Fac un apel catre elevii din toata România, si dincolo de granitele actuale ale României, sa scrie la aceasta rubrica – foarte apreciata, vizionata, cu un trafic foarte mare. Îi rog pe toti profesorii si parintii cu copii talentati sa stie ca au o modalitate, un loc comun unde sa scrie. Poate ca sunt viitori scriitori. Suntem împartiti pe zone – am un redactor-sef pentru Moldova. În România sunt înca trei zone – Bucuresti, Iasi si Ardeal. Si le vedem, si le publicam chiar si cu o prezentare a micului scriitor, cu o fotografie, cu un CV, locul de origine, scoala unde învata. Uneori prezentam grupaje pe mai multe poezii, alteori doar un singur poem. Avem chiar si o mica vedeta a literaturii pentru copii, la Galati, pe Denisa Lepadatu”, a declarat pentru AGERPRES scriitorul Petre Craciun, coordonatorul acestui proiect si directorul portalului Literatura Copii.

La Târgul de Carte Gaudeamus, Petre Craciun Sâmbata si-a lansat, la Editura Zorio, volumul ‘Basme’, acesta fiind ilustrat de Anca Smarandache.

În acest volum, autorul reia schema functionala a basmului romanesc în care are loc lupta contrariilor, între bine si rau, între adevar si minciuna, între floarea întelepciunii si iarba puterii, între frumusete si urâtenie, chiar si cea sufleteasca.

„Nu este o carte neaparat pentru cei mici, basmele mele au si o tenta filosofica, sunt basme care se adreseaza si celor mai mari. Sunt chiar basme actuale. Eu cred ca este nevoie de basme în continuare, chiar daca ne aflam în plina era a modernizarii si globalizarii, este foarte mare nevoie, pentru ca oamenii atunci când cred în basme sunt mai buni”, a subliniat scriitorul.

O alta carte pentru copii a aceluiasi autor este „Cruciada pisicilor”, o poveste în doua parti adresata copiilor din ciclul primar.

Prietenia dintre o fetita si un catel este pe de alta parte analizata în cartea „Cândva ma chema Codita”.

Petre Craciun are în prezent în pregatire un volum de basme în care va reliefa o serie de teme. „O sa fie un basm care se va numi ‘Balaurul beteag’, în care balaurul, pâna acum acum un personaj negativ, devine un personaj pozitiv. Sau ‘Soarele deocheat’ este un alt basm foarte interesant în care fac apel la toata folcloristica româneasca si la o serie întreaga de descântece pentru deochi”, a detaliat Petre Craciun.

La evenimentul de la Gaudeamus au participat: prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, seful Catedrei de Etnologie si Folclor din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, criticul Alex Stefanescu, scriitorul Victor Gh. Stan, presedintele Filialei pentru Copii si Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, Grigore Lese, titular al cursului de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, artistul plastic Anca Smarandache, ilustratorul cartii, Petrisor Dumitrescu, secretar general al Institutului Cultural Român.

„Petre Craciun este un autor de povesti, asta este un act de curaj intelectual. Într-un moment în care toti scriu ca sa-i intimideze pe semenii lor, Petre Craciun scrie ca sa-i farmece. Povestile lui îl seduc nu numai pe un copil, ci si pe un matur, pentru ca sunt foarte inteligente si foarte bine scrise. Îmi place foarte mult în cartile si în versurile pentru copii pe care le scrie Petre Craciun ca nu se maimutareste, ca nu vorbeste peltic, ca nu vorbeste în stilul altor autori de carti pentru copii care cred ca copiii sunt incapabili sa înteleaga si se chinuiesc cu alintaturi si cu sclifoseli”, a declarat Alex Stefanescu.(AS, A – autor: Catalina Matei, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie