Modelul si continutul formularului de taxare inversa pentru livrarea de energie electrica a fost elaborat de ANAF
Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat, printr-un proiect de ordin al presedintelui ANAF, modelul si continutul formularului (089) “Declaratie pe propria raspundere pentru îndeplinirea conditiei prevazute la art.160 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal”, referitoare la taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica, urmand ca persoanele juridice care detin licente de furnizare a energiei electrice sa depuna pana la data de 10 decembrie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca activitatea sa principala, în ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si consumul sau propriu din energia electrica cumparata este neglijabil.
Declaratia este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate în anul urmator.
“Prin modificarile aduse art.160 alin.(2) lit.e) din Codul fiscal, prin Ordonanta Guvernului nr.16 din 30 iulie 2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si prin Ordonanta Guvernului nr.28 din 27 august 2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare au fost extinse situatiile în care se aplica taxarea inversa, respectiv pentru livrarea de energie electrica”, a informat ieri ANAF.
Potrivit noilor reglementari, se aplica taxarea inversa pentru livrarile de energie electrica catre un comerciant de energie electrica, persoana impozabila stabilita în Romania, conform art.1251 alin.(2) din Codul fiscal, care detine fie licenta pentru activitatea de operator al pietei de energie electrica, fie licenta valabila de furnizare a energiei electrice, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei.
Pentru comerciantii, cumparatori de energie electrica, care detin licenta valabila de furnizare a energiei electrice, a fost stabilita obligatia de a depune, la organul fiscal competent, pana la data de 10 decembrie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca activitatea sa principala, în ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si consumul sau propriu din energia electrica cumparata este neglijabil. Declaratia este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate în anul urmator.
De asemenea, prin art.160 alin.(2) lit.e) pct.2 s-a stabilit, pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala, obligatia de a afisa pe site-ul sau, cel tarziu pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile respective.
Pentru asigurarea suportului declarativ în situatiile nou reglementate este necesara aprobarea unui nou formular denumit “Declaratie pe propria raspundere pentru îndeplinirea conditiei prevazute la art.160 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal” (089), a instructiunilor de completare a acestuia, precum si a procedurii de gestiune a acestor declaratii. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!