Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, sutine ca greva cadrelor medicale poate fi evitata

 

Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a declarat pentru Curierul National ca pentru deblocarea posturilor din Sanatate si pentru majorarea salariilor medicilor si rezidentilor ar fi necesar ca bugetul pentru 2014 alocat Sanatatii sa fie majorat cu aproximativ 300-400 milioane euro.

Vasile Barbu- Presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor;”Revendicarile sindicalistilor sunt reale si corecte. S-a rezolvat problema salariilor rezidentilor, dar se ajunge în situatia în care unii medici specialisti vor pleca acasa cu aceeasi bani ca un rezident”, ne-a explicat acesta.
Potrivit lui, ar trebuie sa se aloce în 2014 macar jumatate din fondurile necesare majorarii salariilor si deblocarii posturilor, urmând ca restul banilor sa vina în 2015.
”Sumele nu sunt mari. Se pot face moficari la bugetul de stat pentru ca sa se aloce fonduri în plus la Sanatate. Niste bani pot fi jumuliti de la zone neprioritare”, a mai afirmat Vasile Barbu.

Greva generala poate fi evitata

Întrebat daca crede ca mai exista vreo sansa pentru a evita o greva generala, presedintele ANPP, ne-a declarat ca crede acest lucru cu toata convingerea. ”Sindicatele, Ministerul Sanatatii si nici Guvernul nu au un interes sa se faca greva generala. Ministerul Sanatatii a facut tot ce a putut si destul de multe compromisuri. Acum e rândul Guvernului sa interniva si sa sprijini Ministerul cel putin cu o parte din aceste fonduri”, a spus Vasile Barbu, continuând ca interventia Guvernului este necesara, mai ales ca este loc de o modicare pe buget.
Potrivit lui, nu se mai poate astepta un an pentru ca salariile sa fie majorate, întrucât calitatea actului medical este grav afectata de faptul ca medicii nu sunt motivati. ”Interesul nostru este ca personalul medical sa fie compensat dupa munca depusa.

Efect dezastuos asupra pacientilor

Vasile Barbu ne-a mai precizat ca o greva generala va avea un efect dezastuos asupra pacientilor. ”Deja exista liste de asteptare care se vor prelungi, iar acordarea a 30% din serviciile medicale nu este suficienta. Exista pacienti a caror stare de sanatate se poate agrava extrem de mult în 3-4 zile”, a încheiat presedintele ANPP. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie