Eugen Teodorovici: Romania are nevoie de o noua abordare in ceea ce priveste absorbtia de bani de la UE

 

Sistemul nostru de stat reactioneaza foarte greu la schimbari, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, care considera ca avem novoie de o noua abordare în ceea ce priveste absorbtia de bani de la UE.

eugen teodoroviciDomnia sa a precizat, ieri, într-un seminar de profil: „Trebuie sa avem încredere unul în celalalt. Când vii cu o idee, cel de lânga tine nu prea o ia în seama, dar daca aceasta idee vine din partea unui consultant strain, va fi luata în consideratie si vom si plati pentru ea. De aceea trebuie schimbata gândirea de fond”.

În opinia oficialului, firmele de consultanta au oferit, deseori, solutii care au condus la întârzieri, pagube, corectii. În aceste conditii, autoritatile competente urmaresc sa interzica universitatilor sa mai lucreze cu firme de consultanta si sa antreneze studentii în echipele de implementare a proiectelor finantate din fonduri europene.

O noua abordare înseamna, în opinia lui Eugen Teodorovici, „simplificare, determinarea în sistem, dorinta de a face lucrurile cum trebuie”.

„Trebuie sa avem o pozitie foarte ferma în opinie”, a subliniat domnia sa.

Potrivit ministrului de resort, 2014 si 2015 vor fi doi ani foarte dificili, întrucât presiunea decontarii conform principiului n+3 se va extinde catre acesti ani, când va demara si noul cadru financiar.

Tinta de absorbtie pentru 2015 este de 80%, în conditiile în care acum, avem un grad de absorbtie de 27%, de la 7,4% în 2012.

În 2014 am putea avea o rata de absorbtie aproape egala cu cea din ultimii sase ani, a apreciat domnul Teodorovici.

*  Teodorovici: „Suntem pe primul loc între tarile UE în ceea ce priveste cresterea gradului de rambursare a fondurilor europene”

Tara noastra se afla pe primul loc între tarile europene în ceea ce priveste evolutia gradului de rambursare a fondurilor UE, care a cunoscut o crestere de peste 75% fata de perioada 2008-2012, a anuntat Eugen Teodorovici.

Potrivit oficialului, Ministerul Fondurilor Europene si-a propus sa implementeze câteva schimbari, cea mai importanta dintre acestea vizând modul de lucru al mediului de afaceri, „care nu trebuie sa treaca prin acelasi filtru foarte dur cu institutiile publice”.

Cele 43 miliarde euro pe care tara noastra le va primi de la UE urmeaza sa fie cheltuite în baza unui acord de parteneriat cu CE, care, acum, se afla la Bruxelles pentru a fi semnat.

Teodorovici estimeaza ca semnatura ar putea fi obtinuta pâna în februarie-martie 2014, dar ca autoritatile intentioneaza sa depuna proiecte înca de la începutul lui ianuarie.

Pentru înregistrarea unui succes în absorbtia fondurilor europene, este important modul de implementare a proiectelor, fiind nevoie de simplicarea procedurilor, a spus ministrul Teodorovici, apreciind: „Fara un sistem de implementare simplu si eficient totul ramâne pe hârtie”.

Pâna în anul 2016, trebuie sa avem un sistem electronic de absorbtie a fondurilor UE, ce va fi implementat din bani europeni.

„Am cerut Autoritatilor de Management (AM) ca de la 1 decembrie 2013 sa se lucreze pe un sistem electronic, care presupune eliminarea documentelor, costuri reduse si compensari de personal, întrucât sunt locuri unde este nevoie de forta de munca în cadrul AM”, ne-a spus domnia sa.

*  Mihai Ionescu, ANEIR: „Mediul de afaceri este încercat de un sentiment de incertitudine, iritare, neîncredere”

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din România (ANEIR), a tinut sa precizeze ca mediul de afaceri este încercat de un sentiment de „incertitudine, iritare, neîncredere”. Domnia sa a mentionat ca intrarile masive de bani care urma sa aiba loc în urma absorbtiei de fonduri de la UE presupun si importuri masive, care, pe moment, pot crea dificultati, dar care vor aduce un plus în economie, net mai valoros decât efectele pe termen scurt.

„Important este ca aceste intrari de capital pot crea presiuni pe moneda nationala”.

La rândul sau, Cezar Corâci, presedintele UGIR 1903, a subliniat ca lipsa de lichiditate din piata si calificarea fortei de munca reprezinta doua dintre problemele importante ale domeniului.

„Forta de munca este scumpa, iar calificatii ori au iesit la pensie ori lucreaza în UE”, a spus domnia sa.

Oamenii de afaceri subliniaza ca sistemul are multe dificultati, printre care se numara întârzierile, modificarile de preturi, cresterea cursului valutar, modificarile tehnologice.

*  Olteanu, BNR: „Încurajam implicarea în cât mai mare masura a bancilor comerciale în sistemul de atragere a fondurilor UE”

În prezent, exista masuri în functie care sa previna o intrare masiva de valuta în tara din fonduri europene, a subliniat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), adaugând ca, în cadrul politicilor monetare, Banca Centrala are si responabilitati legate de fonduri europene.

„Încurajam implicarea în cât mai mare masura a bancilor comerciale, inclusiv în prefinantarea si cofinantarea proiectelor derulate din bani UE”, a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca fara atragerea unor fonduri europene în infrastructura noastra, fie ea rutiera, feroviara sau navala, investitiile private vor fi foarte grav periclitate.

Oficialul BNR a spus ca investitiile se vor opri acolo unde se vor termina autostrazile: „Daca ducem autostrada care ne leaga de Vest pâna la Sibiu, atunci pâna acolo vor veni cele mai multe investitii straine. Daca trecem muntii, vor veni în mai mare masura si încoace. Daca reusim sa legam zona Moldovei printr-o autostrada, printr-o cale ferata mai functionala, atunci vom reusi sa echilibram dezvoltarea industriala, fluxul de investitii industriale si catre acea zona, pentru ca, în mod evident, în acest moment, avem un dezechilibru”.

Fondurile europene reprezinta „o alternativa de crestere economica” pe termen mediu, într-o perioada în care „investitiile private sunt într-o masura mult mai mica disponibile decât pâna la izbucnirea crizei”, a spus, ieri, Bogdan Olteanu. Emilia Olescu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie