Ce trebuie facut pentru a-ti asigura locuinta in conditii legale

 

Oare mai stie cineva exact ce trebuie facut pentru a-si asigura locuinta în conditii perfect legale? Ce pasi trebuie urmati? Capital raspunde la aceste întrebari dupa ce a vazut cum stau lucrurile „la fata locului“

«Înainte de a veni la noi sa va faceti o asigurare facultativa, trebuie sa încheiati o polita obligatorie. Ba nu, colega, domnul îsi poate face o asigurare facultativa si înainte de a o avea pe cea obligatorie.» Acesta este un dialog real între doua angajate ale unei foarte mari societati de asigurare din România. Cele doua nu au reusit sa se puna de acord nici când a venit vorba despre posibilitatea de a încheia o polita obligatorie printr-un partener contractual al companiei respective.  De unde toata aceasta confuzie? Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis recent sa schimbe regulile privind emiterea politelor de asigurare pentru locuinta.

Din perspectiva societatilor de asigurare, noile reglementari arata ca nimeni nu mai poate emite polite pentru locuinta decât în conditiile în care respectiva polita excede suma de 20.000 de euro, care va fi asigurata printr-o polita obligatorie emisa exclusiv de catre cei 13 actionari ai Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Cu alte cuvinte, toate asigurarile facultative de locuinta se vor vinde cu un soi de fransiza care acopera riscurile de calamitate (cutremur, inundatie, alunecari de teren) si a carei valoare este de 20.000 de euro pentru locuintele din materiale moderne de constructie.  Din perspectiva cetateanului, lucrurile ar suna cam asa: degeaba ai o asigurare facultativa pe care ai încheiat-o dupa data de 1 septembrie 2012 si care acopera, sa spunem, întreaga valoare a apartamentului si te protejeaza de „n“ riscuri, ca esti obligat oricum sa-ti faci si asigurarea obligatorie de locuinta, care te protejeaza doar de cele trei riscuri catastrofale si acopera doar 20.000 de euro pentru locuintele din materiale moderne si 10.000 de euro pentru cele din chirpici. În caz contrar, risti sa primesti o amenda de pâna la 500 de lei.

Numarul societatilor care pot emite o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor este limitat la cel al actionarilor Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, adica doar 13. Numarul societatilor de asigurare din România este însa cu mult mai mare (cam 40), iar trei dintre companiile absente din PAID sunt nume foarte grele în domeniu.

Serban Buscu, Capital.ro 

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie