Radu Ghetea va fi audiat de senatori pe 9 decembrie

 

CEC Bank ramâne prinsa în vârtejul jocurilor politice, USL ezitând sa ia o decizie privind înlocuirea sau mentinerea lui Radu Ghetea în functia de presedinte pâna la sfârsitul mandatului si lasând piata sa croseteze liste cu candidati pentru pozitia numarul unu în banca de stat.

Radu GheteaGhetea, 64 de ani, a tot evitat în ultimii sase ani debarcarea dorita de diferite tabere politice, însa acum a intrat la mijloc între presedintele Traian Basescu si USL dupa ce a aprobat creditul de peste un milion de euro pentru Ioana Basescu, fiica sefului statului.

Lui Ghetea i se reproseaza suma foarte mare împrumutata unei persoane fizice, dobânda mica si viteza de aprobare, în contrast cu conditiile standard de creditare în retail.

Având în vedere îndelungata experienta a bancherului format în fosta Bancorex si mentinut de 13 ani în pozitia de lider al comunitatii bancare din România, surprinde aparenta usurinta cu care Ghetea a intrat într-o asemenea situatie „minata“ prin aprobarea creditului pentru Ioana Basescu.

Teoretic, el este aparat de vointa prezidentiala, Palatul Cotroceni dezvaluind oficial ca Traian Basescu l-a „avertizat“ pe ministrul finantelor Daniel Chitoiu sa nu-l schimbe pe Ghetea.

În aceste conditii, USL încearca sa construiasca un rechizitoriu pentru presedintele CEC, Senatul aprobând deschiderea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank. Ghetea a fost programat la audieri pe 9 decembrie, iar pe 10 decembrie va merge în fata senatorilor prim-vicepresedintele Andrei Stamatian.

Ministerul Finantelor lucreaza la propria evaluare a performantelor conducerii CEC, însa aceasta nu este considerata suficienta pentru un eventual verdict de demitere a lui Ghetea.

Pe de alta parte bancherul nu se arata dispus sa cedeze prea usor, desi se apropie de vârsta pensionarii. Intrând în acest scandal politic el risca acum sa îsi sifoneze reputatia tocmai spre finalul carierei.

Odata cu Ghetea ar putea pleca de la CEC si vicepresedintii pe care acesta i-a adus sau promovat personal. Cu Gheorghe Carabasan si Mihaela Popa se cunoaste de pe vremea Bancorex, iar cu Mirela Iovu a colaborat la Alpha Bank.

Consiliul de administratie al CEC Bank a fost folosit de multe ori de politicieni drept o sinecura pentru recompensarea unor apropiati, numarul membrilor ajungând si la 11. În prezent sunt 10, pe lânga executivii Radu Ghetea, Andrei Stamatian, Mihaela Popa si Gheorghe Carabasan celelalte locuri fiind ocupate de oficiali din Ministerul Finantelor si din ANAF, fara numiri politice din alte zone.

O alta formula de recompensare a apropiatilor puterii o reprezinta locurile de reprezentant al Ministerului Finantelor în AGA de la CEC. Surse bancare afirma ca au fost astfel „recompensati“ Razvan Micu, pe care politicienii au încercat în 2011 sa-l impuna ca vicepresedinte al CEC, si Mihai Mandres, care ar fi trebuit sa ajunga vicepresedinte al EximBank, dar ca si colegul sau nu a primit aprobarea BNR. Un alt reprezentant al statului în AGA de la CEC este Cosmin Marinescu, consilier al ministrului finantelor, care fusese desemnat initial pentru un fotoliu de membru al consiliului de administratie. zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie