Firmele care fac investitii in Romania, platesc taxe totale in valoare de 43% din profitul pe care il obtin

 

Firmele care decid sa investeasca în România platesc taxe totale în valoare de 43% din profitul pe care îl obtin, situatie mai împovaratoare decât în alte 20 de tari din Europa, printre care Polonia, Croatia, Slovenia, Serbia, Bulgaria, Bulgaria, Norvegia si Danemarca.

9771561-tax-or-taxes-concept-with-word-on-business-folder-indexCresterile de taxe de anul viitor sunt justificate de premierul Victor Ponta prin ideea ca povara fiscala din România este printre cele mai mici din Europa, idee contrazisa atât de investitori si specialisti, cât si de raportul Doing Business 2014, realizat de Banca Mondiala.

„Avem cele mai mici taxe din Europa, cu exceptia Bulgariei”, spunea recent premierul, iar în brosura de prezentare a bugetului pe 2014 se spune din nou „România are una dintre cele mai scazute poveri fiscale din UE”.

Sub masca înselatoare a cotei unice de 16%, costurile efective pe care le platesc companiile din România sunt mult mai mari. Cea mai mare parte din povara fiscala a investitorilor o reprezinta tocmai taxele pe munca, care reprezinta 31,5%.

Potrivit raportului Doing Business 2014 al Bancii Mondiale, România se afla pe locul 120 în lume dupa totalul taxelor pe care firmele le au de platit, cu o pondere de 42,9% din profit.

Nu doar Bulgaria (cu taxe totale în valoare de 27% din profit) sta mai bine decât România, ci alte 20 de tari din Europa, dintre care 12 din UE.

În lista tarilor europene cu taxe mai mici decât România se afla Croatia – 19,8%, Luxemburg – 20,7%, Irlanda – 25,7%, Danemarca – 27%, Slovenia – 32,5%, Polonia- 41,6% etc.

La capatul celalalt, al tarilor cu taxe mari pentru firme se afla Italia – 65,8% din profit, Franta – 64,7% si Spania – 58,6%.

Vezi lista completa pe realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie