Debitul Dunarii va creste in perioada urmatoare

 

Debitul fluviului Dunarea va fi în crestere în perioada urmatoare pâna la valoarea de 3.400 mc/s, dar cu 400 mc/s sub media multianuala a lunii septembrie, în timp ce în albiile râurilor din tara nivelurile la statiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atentie, se arata în prognoza hidrologica, întocmita de specialistii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor /INHGA/.

Astfel, în intervalul 15 septembrie, ora 07.00 – 22 septembrie, ora 07.00, debitul Dunarii la intrarea în tara (sectiunea Bazias) va fi stationar, mai alea în primele doua zile ale perioadei mentionate, dupa care valorile vor fi în crestere, pâna la 3.400 mc/s, sub media multianuala a lunii septembrie, de 3.800 mc/s.

În aval de Portile de Fier debitele vor fi, în prima parte a intervalului, în crestere pe sectorul Gruia-Giurgiu, dar în scadere pe sectorul Oltenita-Tulcea. De asemenea, în partea a doua a perioadei cotele apelor Dunarii vor creste pe sectorul Gruia-Braila, însa se va înregistra si o diminuare a acestora pe sectiunea Galati-Tulcea.

În ceea ce priveste situatia de pe râurile din tara, debitele se prezinta în general stationare, exceptând cursurile superioare ale Viseului, Izei, Somesului, Crasnei, Barcaului, Crisurilor, Begai, Timisului, Bârzavei, Carasului, Cernei si Nerei, precum si pe unele râuri mici din zonele de deal si munte aflate în jumatatea de vest a tarii, unde vor fi în usoara crestere din cauza precipitatiilor prognozate si propagarii.

Potrivit INHGA, pe mai multe râuri mici si pâraie se mentine fenomenul de ‘sec’, în special pe cele aflate în bazinele hidrografice: Somes, Crisuri, Mures, Moravita, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, Siret mijlociu si inferior (Buzau, Putna, Susita, Bârlad) si Prut.

Nivelurile pe râuri la statiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atentie.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie