Ratingurile BCR, BRD si Garanti Bank, confirmate de Fitch

 

Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR si BRD-Groupe Societe Generale la ”BBB+”, si pe cel al al Garanti Bank la ”BBB-”, toate cu perspectiva stabila.

fitch-ratingsDe asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborât de la ”bb-” la ”b+”, se arata într-un comunicat transmis miercuri seara de agentia de evaluare financiara.

Ratingurile pe termen lung din categoria ”BBB” reprezinta asteptari reduse privind riscul de default si arata ca situatia economica sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilitati ale emitentului.

”Ratingurile BCR, BRD si Garanti România reflecta probabilitatea ridicata sa primeasca sprijin de la respectivii actionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectiva stabila) Societe Generale (A, negativa) si Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabila)”, se spune în comunicatul Fitch.

Fitch considera ca BCR si BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru actionarii lor majoritari, în pofida performantei slabe a pietei românesti în ultimii patru ani, având în vedere anvergura operatiunilor Erste si Societe Generale în Europa Centrala si de Est, integrarea solida a subsidiarelor în grupuri si sprijinul acordat în trecut.

Agentia noteaza de asemenea ca Garanti România este o subsidiara importanta strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea actionarului este foarte probabil datorita integrarii solide în grup.

Pe de alta parte, Fitch nu considera ca România reprezinta o piata de baza pentru Garanti.

Ratingurile BCR si BRD sunt limitate de plafonul de tara al României, ”BBB+”, iar perspectivele stabile atribuite calificativelor celor doua banci sunt similare cu cea acordata ratingului de tara, se arata în comunicat.

Astfel, orice schimbare a plafonului de tara ar rezulta într-o schimbare a ratingurilor pe termen lung ale celor doua banci, noteaza Fitch.

Calificativele BCR si BRD ar putea fi afectate, de asemenea, de o schimbare a strategiei bancilor-mama privind regiunea Europei Centrale si de Est sau fata de piata româneasca.

”În opinia Fitch, exista o intentie clara în Europa de a reduce, în final, sprijinul pentru bancile importante sistemic. Daca agentia îsi va schimba parerea privind predispozitia autoritatilor austriece sau franceze de a oferi sprijin bancilor mari din tarile respective, ar aparea presiuni în sens negativ asupra ratingurilor Erste si Societe Generale. Cu toate acestea, orice risc negativ fata de ratingurile Erste si Societe Generale ar trebui sa fie limitat la o singura treapta, la nivelul ratingurilor de viabilitate ”a-”, astfel ca o astfel de evolutie nu va rezulta într-o coborâre a ratingurilor BCR si BRD”, se spune în comunicat.

În cazul Garanti România, ratingul este ”sensibil” la evolutia calificativului bancii-mama, la fel si perspectiva stabila, noteaza agentia.

De asemenea, ratingul Garanti România ar putea fi coborât daca ar avea loc o scadere a importantei subsidirei pentru grup.

Reducerea ratingului de viabilitate al BCR reflecta nivelul ridicat, si înca în urcare, al creditelor problematice si neperformante (definite ca împrumuturi cu peste 90 de zile întârziere la plata) si performantele în continuare slabe ale bancii în prima jumatate a anului 2013 în urma pierderii mari din 2012. Ratingul de volatilitate ia în calcul de asemenea gradul în care banca se bazeaza pe finantare de la grupul-mama si riscurile legate de volumul semnificativ de creditare în valuta.

În acelasi timp, ratingul de viabilitate al BCR reflecta capacitatea semnificativa a bancii de absorbtie a pierderilor; încetinirea ratei de crestere a creditelor neperformante în acest an; îmbunatatirea ratei de acoperire a creditelor problematice; profitabilitatea solida înainte de provizionare, sustinuta de o eficienta ridicata în ceea ce priveste costurile si de marja solida de dobânda; si lichiditatea confortabila, continua Fitch.

Fitch anticipeaza ca BCR îsi va putea îmbunatati rata de acoperire a creditelor problematice fara un efect semnificativ asupra capitalului, astfel ca o noua reducere a ratingului de viabilitate este putin probabila în prezent. Totusi, ar putea aparea presiuni negative în eventualitatea unei deteriorari peste asteptari a calitatii activelor, se spune în comunicat.

O crestere a ratingului de viabilitate al BCR ar necesita o îmbunatatire tangibila a indicatorilor privind calitatea activelor si provizioanele, precum si mentinerea unei profitabilitati solide înainte de provizionare în conditii de dobânzi mai scaute si crestere limitata.  Vlad Popescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie