Actiunile Petrom au scazut cu 5,59%, dupa ce s-au scos pe piata 0,81% din actiuni
Actiunile SNP Petrom au picat, ieri, cu 5,59%, dupa ce, pe piata, s-a raspândit zvonul ca cineva are la vânzare 0,81% din actiuni si vrea sa scape de ele repede. Prin intermediarii Raiffeisen Capital&Investment si Wood&Company, a fost lansata o oferta de „book-building” accelerat (n.r. cautare de potentiali cumparatori).
Se pare ca brokerii au tinut numele vânzatorului la secret chiar si fata de cei pe care îi tentau sa cumpere, iar acesta a fost, pentru unii, un bun motiv sa refuze oferta. Cu toate acestea, unele surse vorbeau deja despre o suprasubscriere a ofertei de vânzare, la finalul zilei de ieri.
Unii investitori s-au declarat surprinsi de oferta si, desi s-au declarat tentati, au spus ca nu aveau pregatita o suma atât de mare de bani.
În piata, s-a zvonit ca un posibil vânzator ar fi Fondul Proprietatea, care a mai facut aceasta operatiune o data în acest an, când a vândut 1,1% din SNP, desi îsi propusese sa renunte la 1,77%. Presupunerile erau bazate pe faptul ca Fondul Proprietatea îsi va încheia astazi oferta de rascumparare accelerata pentru 4,3546% din actiunile proprii, pentru care va plati 600 de milioane de lei.
În plus, administratorul Franklin Templeton are în fata o confruntare cu actionarii, de la care spera sa obtina un nou mandat de administrator, si, în spate, o solicitare clara din partea celui mai puternic actionar, fondul american Elliott, sa grabeasca vânzarile din portofoliu si sa întoarca banii catre actionari.
Totusi, în ocazia precedenta în care a vândut un pachet consistent din Petrom, Fondul Proprietatea si-a anuntat intentia în piata. Acum, Bursa de Valori Bucuresti nu a afisat nici un raport curent pe aceasta tema.
În plus, Grzegorz Konieczny, vicepresedintele Franklin Templeton, ne-a transmis: „Nu dorim sa comentam speculatiile din piata. Daca si când vom avea de facut orice fel de anunturi, vom face acest lucru pentru întreaga piata în conditiile obisnuite de pâna acum”.
Astfel, unele voci pareau destul de sigure ca vânzatorul celor 0,81% din Petrom este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care, acum un an, a renuntat la 0,4% din SNP.
Raiffeisen Capital & Investment si Wood au fost brokerii care au intermediat deal-ul initiat de BERD, care a ramas ulterior cu 1,6% din Petrom.
De la BERD, SIF Oltenia a cumparat 0,035% din actiunile Petrom, iar 0,0266% din companie a revenit fondurilor Franklin Templeton, care, si în ultima perioada, si-au crescut constant participatia la compania petroliera.
În noiembrie 2012, Kevin Bortz, director în cadrul diviziei de resurse naturale la BERD, declara: „Exitul partial de la Petrom are loc în contextul în care atractivitatea României în rândul investitorilor institutionali a crescut. Suntem în continuare actionari si ramânem angajati pentru a coopera cu Petrom în calitate de partener de prim rang în regiune”.
În cadrul procesului de „book building”, brokerii cer oferte din partea mai multor investitori interesati sa cumpere actiunile scoase la vânzare, pentru ca apoi, în functie de ofertele primite, vânzatorul sa decida daca accepta preturile prezentate.
Oficialii Raiffeisen Capital&Investment nu au dorit sa comenteze asupra informatiilor legate de aceasta tranzactie. Potrivit unor surse, „dealurile” ar urma sa fie încheiate astazi, iar confirmarea lor sa fie facuta vineri.
* Schimburile cu SNP, 21% din lichiditatea Bursei
Tranzactiile cu actiuni SNP au însumat, ieri, 16,84 milioane de lei, 21% din rulajul întregii sedinte.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct „Tradeville”, ne-a declarat: „Pe fondul unor zvonuri privind vânzarea de catre Fondul Proprietatea a unui pachet important, actiune care în trecut a condus la scaderi de circa 20% ale cotatiilor SNP, actiunile OMV Petrom s-au depreciat astazi (n.r. ieri) cu aproape 5,6% în conditiile în care volumele tranzactionate au fost unele importante (circa 3,75 milioane euro) reprezentând aproximativ 21,5% din totalul valorii tranzactiilor cu actiuni efectuate la BVB.
În opinia noastra, având în vedere fundamentele companiei, dar si evaluarea pe care piata o face în prezent companiei Romgaz, consideram ca investitorii care au fonduri disponibile si un orizont investitional cel putin mediu pot folosi ocazia de fata pentru a urmari cotatii favorabile unei achizitii de portofoliu inspirate”.
Petrom a obtinut un profit net de 3,66 miliarde lei (831,6 milioane euro), în primele noua luni ale anului, în crestere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut. Adina Ardeleanu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!