Finantarea prin schema de minimis. Vezi noile conditii

 

Noile conditii de finantare prin schema de minimis au fost publicate luni in Monitorul Oficial. Printre principalele noutati se numara introducerea unei contributii a beneficiarului de 10% si reducerea ajutorului de minimis de la 200.000 euro la 100.000 euro. In plus, schema urmeaza sa fie implementata de AIPPIMM si nu de Ministerul Finantelor. Avand in vedere insa ca procedura de evaluare dosarelor dureaza 60 de zile, participantii nu vor mai putea beneficia in mod concret de ajutorul de stat in acest an, pentru ca pana la sfarsitul anului sunt mai putin de doua luni. Cel mult, ar putea fi lansata anul acesta inregistrarea on-line.

finante-afacereDupa repetatele amanari ale lansarii schemei de minimis si dupa esecul inregistrat in luna august, noile reglementari care modifica schema au fost publicate luni in Monitorul Oficial.

Este vorba despre HG nr. 848/2013 pentru modificarea si completarea HG nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile reailzate de intreprinderile mici si mijlocii, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 689 din 11 noiembrie 2013.

Una dintre principalele noutati aduse de HG nr. 848/2013 este aceea ca schema de minimis va trece din administrarea Ministerului Finantelor in cea a Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (AIPPIMM) din cadrul Ministerului Economiei. Cu alte cuvinte, implementarea programului va fi realizata de AIPPIMM.

In ceea ce priveste aspectele care ii vizeaza strict pe beneficiari, noile reglementari introduc o serie de modificari importante si la acest capitol.

Astfel, valoarea maxima a ajutorului de minimis va fi redusa de la 200.000 euro la 100.000 euro, bani care vor fi acordati pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi si nu trei, asa cum era stabilit anterior.

In plus, cei 100.000 euro primiti de la stat nu vor mai fi in totalitate nerambursabili. Potrivit actului normativ, valoarea ajutorului de minimis va fi de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, si nu 100%, asa cum era stabilit pana acum. In aceste conditii, beneficiarii urmeaza sa vina cu bani de acasa, adica cu o contributie proprie de 10%.

Cum se va desfasura noua schema de minimis?

Conform noilor dispozitii, cei care doresc sa obtina finantare de la stat prin schema de minimis trebuie sa se inscrie on-line pe site-ul AIPPIMM si nu pe cel al MFP, asa cum s-a procedat in sesiunile anterioare.

Mai precis, fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola, pe site-ul www.aippimm.ro, iar dupa inregistrare, solicitantul va completa si transmite on-line formularul de inscriere incepand cu ora 10:00 a primei zile de inscriere, timp de zece zile de la demararea inscrierii, pana la ora 20:00 a ultimei zile de inscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului.

Important! Data la care va fi activa inregistrarea on-line va fi comunicata pe site-ul AIPPIMM cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de inceperea inregistrarii propriu-zise.

Odata cu transmiterea formularului de inregistrare participantilor le va fi acordat un punctaj automat in functie de anumiti indicatori (punctajul minim pentru calificare este de 60 de puncte din 100 posibile).

Dupa expirarea termenului de inscriere si in conformitate cu punctajul obtinut on-line, pe site-ul AIPPIMM se va publica in termen de o zi lucratoare lista cu solicitantii acceptati pentru verificarile administrative de eligibilitate.

Noile reguli stabilesc ca admiterea la finantarea se va realiza in urma verificarilor de eligibilitate, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut la completarea formularului de inregistrare on-line.

Cei care vor avea punctaje egale vor fi departajati in functie de urmatoarele criterii:

  • domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicita finantare;
  • numarul locurilor de munca nou-create;
  • categoria IMM din care face parte solicitantul;
  • locatia implementarii proiectului;
  • valoarea profitului obtinut din exploatare la 31 decembrie 2012;
  • valoarea profitului net la 31 decembrie 2012.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie