Ansamblul rezidential Asmita Gardens, ar putea intra in portofoliul Alpha Bank

 

Lichidatorul judiciar al ansamblului rezidential Asmita Gardens, intrat în insolventa în noiembrie 2011 cu datorii de peste 70 mil. euro, a anuntat vânzarea a 113 apartamente în valoare de circa 10,2 mil. euro în cei doi ani de reorganizare. Lichidatorul mai are la dispozitie doua luni în care trebuie sa încaseze din vânzari înca 12,8 mil. euro, în caz contrar proiectul poate intra în portofoliul Alpha Bank, finantatorul Asmita Gardens.

Asmita Gardens„În cazul în care rambursarea de 102.988.520 (circa 23 mil. euro) din creditul acrodat de AGI-RRE Participations (societate controlata de Alpha Bank n.red.) nu are loc pâna la expirarea celor 16 luni de la data confirmarii planului de reorganizare rezulta ca piata rezidentiala nu prezinta o cerere solvabila de apartamente în proiectul Asmita Gardens suficient de mare pentru a rambursa integral partea garantata a creditului garantat al AGI-RRE Participations de 56,65 mil. euro în perioada de reorganizare de trei ani“, se precizeaza în planul de reorganizare întocmit de banca si acceptat de judecatori în octombrie 2012. În consecinta, banca îsi exprima posibilitatea de a intra în posesia proiectului daca aceasta conditie legata de vânzari nu va fi îndeplinita în termenul stabilit.

Acesta ar fi al treilea mare proiect rezidential intrat în portofoliul Alpha Bank dupa Doamna Ghica Plaza si Blue Tower, ambele din Bucuresti.

Potrivit Euro Insol, administratorul judiciar al Asmita Gardens, cele 10,2 mil. euro încasate din vânzarea apartamentelor ar diminua datoriile catre Alpha Bank cu circa 20%, în conditiile în care banca a acceptat înca din faza întocmirii planului de reorganizare sa reduca valoarea datoriilor cu circa 13 mil. euro, pâna la 56,65 mil. euro. Conform calculelor realizate de autorii planului de reorganizare, pe baza raportului de evaluare al Asmita Gardens întocmit în martie anul trecut, valoarea de piata a proiectului este de 56,65 mil. euro, la care daca se aplica o rata de discount de 20% si se elimina comisionul lichidatorului de 5% ar rezulta o suma de 43 mil. euro ce ar trebui distribuita creditorilor. Planul de reorganizare prevede si posibilitatea vânzarii catre un investitor înca din perioada de insolventa.

Din cei 113 cumparatori, 60% au ales plata integrala la achizitionarea locuintelor, 23% au achizitionat apartamentul în sistem de rate la dezvoltator si 17% au apelat la credite bancare, majoritatea alegând oferta promotionala lansata de Alpha Bank.

“Ne dorim ca în perioada urmatoare sa acceleram vânzarile si mizam în acest sens pe pachetul de creditare foarte avantajos pe care am reusit sa-l alcatuim împreuna cu banca finantatoare, în baza celei mai mici dobânzi existente în acest moment pe piata, de 4,13%. Astfel, începand cu luna noiembrie, vom putea vinde apartamente cu doua camere de 87 mp la o rata lunara de 236 euro/luna, mult mai putin decât chiria pe care cineva ar plati-o la un apartament de acest tip”, a declarat Andreea Comsa, directorul de vânzari al proiectului.

În perioada 2008-2010, pretul mediu de vânzare al unei locuinte în Asmita Gardens era de 1.600 euro/mp. Dupa deschiderea procedurii insolventei apartamentele s-au valorificat la un pret mediu începând de la 1.000 euro/mp.

De la startul constructiei, în anul 2007, si pâna în acest moment, au fost vândute aproximativ 55% din numarul total de 765 de apartamente.

Pîna acum, s-au vândut toate cele 70 de apartamente tip studio (53 mp), mai mult de jumatate din cele 332 de apartamente cu doua camere (atât tip A – 87 mp, cât si tip B – 98 mp), 40% din totalul celor 296 de apartamente cu trei camere (127 mp) si aproape jumatate din cele 60 de apartamente cu patru camere (170 mp). Alexandru Urzica, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie