De la scoala de meserie la mestesugari

 

Dezvoltarea învatamântului profesional în România se poate face îndeplinind doua conditii esentiale: în primul rând, trebuie ca, într-un timp relativ scurt, perceptia majoritatii parintilor, dar si a elevilor sa se schimbe în ceea ce priveste scolile profesionale. În al doilea rând, firmele trebuie sa se implice, sa realizeze ca investitia, în formarea, înca de pe bancile scolii, este solutia pentru a avea personal calificat.

BAC profesionalCel putin asta spun specialistii din Ministerul Educatiei, consilierul Stelian Fedorca si inspectorul de specialitate Felicia Sandulescu, dar si reprezentantii firmelor care deja au investit masiv în scolile profesionale din Brasov si Satu Mare.

Acestia au participat saptamâna aceasta la o dezbatere organizata de Camera de Comert Româno-Germana pe aceasta tema, încercând sa puna pe agenda publica necesitatea revitalizarii învatamântului profesional.

Cea mai cunoscuta scoala profesionala, de altfel si singura cu personalitate juridica din România, este Scoala Profesionala Germana Kronstadt,din Brasov, care a fost inaugurata anul trecut si unde aproximativ 130 de elevi învata, în prezent, mecanica auto. În rest, potrivit datelor Ministerului Educatiei, exista 1.050 de clase profesionale, în 481 de unitati scolare, în principal licee tehnologice.

La Kronstadt sunt 11 companii care lucreaza cu scoala si care ofera burse de 200 de lei copiilor, transport, cazare si masa gratuita, pe lânga bursa de la stat, care este tot de 200 de lei. Stelian Fedorca spune ca bursele acestea sunt acordate de Ministerul Educatiei tocmai pentru a-i motiva pe elevi sa se înscrie la profesionala si sa lucreze.

Firmele nu ofera neaparat din start burse, unii angajatori prefera sa astepte câteva luni pentru a vedea cine ramâne si cine alege sa plece, fiindca vor sa-i pastreze pe cei mai buni ucenici si pe aceia îi rasplatesc.

Firmele nu gasesc meseriasi

„Selectia noastra este riguroasa, presupune un test si un interviu realizat de catre companii. Scopul scolii noastre este sa le oferim absolventilor un loc în societate, unde pot sa se dezvolte cel mai bine. Ei trebuie sa aiba rezultatele cele mai bune în domeniul practic, nu doar în cel teoretic“, a explicat, la Adevarul Live, Ramona Titeiu, directoarea Scolii Profesionale Germane Kronstadt.

În prezent, pentru 48 de ocupatii cautate pe piata muncii nu se ofera pregatire în scolile profesionale si tehnologice sau postliceale din România. În schimb, se pregatesc elevi în învatamântul vocational pentru alte 20 de ocupatii care nu mai sunt cerute de angajatori în prezent. Aceasta este concluzia Raportului privind corelarea ofertei educationale si de formare profesionala cu cerintele pietei muncii, realizat de Blocul National Sindical (BNS) în cadrul proiectului „Catalizatori pentru formare profesionala“, prezentat marti în cadrul unei conferinte.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie