Zile libere pana la finalul anului

 

Cei 4,3 milioane de salariati din România vor mai beneficia de patru zile de concediu legale pâna la finalul acestui an. Numai doua dintre ele vor conta însa pentru salariati – 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun), întrucât acestea vor fi în timpul saptamânii. Celelalte doua zile libere legale ramase (30 noiembrie – Sfântul Andrei si 1 decembrie – Ziua Nationala a României), vor cadea sâmbata si duminica.

calendarAnul acesta este cel de-al doilea când angajatii români au concediu legal cu ocazia sarbatoririi Sfântului Andrei (zi decretata libera în 2012). Anul trecut însa, salariatii au avut parte de un weekend prelungit, dat fiind faptul ca 30 noiembrie a picat vineri.

Codul Muncii prevede ca, în cazul în care angajatorul nu poate acorda zilele libere legale salariatilor din cauza specificului activitatii companiei, este obligat sa plateasca angajatii care nu lucreaza cu un spor la salariu de pâna la 100% pentru acea zi sau sa le dea o zi libera în ur¬matoarele 30 de zile. Totusi, pentru aceasta varianta vor opta, în principiu, numai majoritatea hipermarketurilor, care închid magazinele doar în prima zi de Craciun, angajatii fiind chemati la serviciu în cea de-a doua zi (26 decembrie).

Angajatii români se afla în continuare pe ultimele locuri din lume în privinta numarului de zile libere pe care le primesc în afara celor de odihna – legea prevede numai 12 zile libere pentru sarbatori legale – 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 Mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Dom¬nu¬lui, Sfântul Andrei, 1 decembrie si prima si a doua zi de Craciun. Doua dintre acestea cad întotdeauna duminica (prima zi de Pasti si Rusaliile).

Anul acesta, Guvernul a adaugat înca doua zile la calendarul sarbatorilor legale –  2 si 3 mai, acordate începutul lunii martie a acestui an. Acestea au fost însa recuperate în doua sâmbete, pe datele de 13 si 20 aprilie sau prin prelungirea progamului de lucru.

Desi prevederea a vizat si angajatii din sectorul privat (daca acest lucru a fost stabilit de patronate), zilele de 2 si 3 mai nu au fost libere pentru magistrati si alte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate în solutionarea proceselor cu termen în acele zile, dar nici pentru angajatii Trezoreriei.

Ce prevede Codul Muncii în ceea ce priveste sarbatorile legale

Art. 139

Zilele de sarbatoare legala în care nu se lucreaza sunt:

– 1 si 2 ianuarie;

– prima si a doua zi de Pasti;

– 1 mai;

– prima si a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

– 1 decembrie;

– prima si a doua zi de Craciun;

– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele apartinând acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140

Prin hotarâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, în scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141

Prevederile art. 139 nu se aplica în locurile de munca în care activitatea nu poate fi întrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142

Salariatilor care lucreaza în unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se accorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestarta în zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.

Art. 143

Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Sursa: Codul Muncii

Corina Mirea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie