De anul viitor, contributia la pensiile private obligatorii creste cu 0,5%

 

Anul viitor, angajatorii vor transfera 4,5 % din venitul brut al salariatilor catre fondurile de pensii private, fata de 4 % cât au dat anul acesta. În acelasi timp însa, contributia la sistemul public de pensii va fi redusa cu 0,5 puncte procentuale, pentru a se pastra echilibrul.

sistem public de pensiiLegislatia reglementeaza mijloacele si zonele în care au voie sau nu sa investeasca fondurile de pensii private din România. Sunt interzise, de exemplu, investitiile imobiliare sau obligatiunile ipotecare, precum si alte instrumente financiare complexe, ce ar putea avea un risc ridicat de pierdere. Si aceasta deoarece, potrivit legii, fondurile de pensii trebuie sa se asigure ca oamenii vor avea în conturi, la finalul perioadei de cotizare, cel putin atât cât au platit de-a lungul anilor.

De regula, cei mai multi bani sunt folositi pentru a cumpara titluri de stat. Sunt considerate cele mai sigure instrumente de investitie, asa ca trei sferturi din contributiile românilor merg în aceasta directie. În luna septembrie, administratorii de fonduri au plasat bani si în actiuni si depozite bancare, dar într-o mai mica masura.

Din mai 2008 si pâna acum, cei 6 milioane de români înscrisi în sistemul pensiilor private au platit 10,5 miliarde de lei fondurilor de pensii. Administratorii au reusit sa adauge însa un câstig de 2,3 miliarde de lei în conturile contributorilor, în urma investitiilor facute. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie