Portul Constanta ar putea fi listat la bursa

 

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referindu-se la descentralizarea Portului Constanta, ca se va proceda ca în cazul marilor porturi europene, prin listare la bursa, Guvernul si autoritatea locala urmând sa detina participatii minoritare.

port constantaÎntrebat daca Portul Constanta va trece la Primaria Constanta, Ponta a precizat: „Portul Constanta, pentru ca este un loc atât de important pentru România, pentru toata Europa, pentru ceea ce vrem sa facem, noua Cale a matasii, cred ca trebuie sa îmbine autoritate locala, autoritate centrala si investitori privati”.

El a vorbit despre listarea la bursa a societatii portuare.

„Adica sa o listam la bursa, sa avem investitori privati, sa avem participatie minoritara a Guvernului si participatie minoritara a autoritatii locale. Asa se întâmpla în marile porturi europene si asa functioneaza lucrurile bine”, a adaugat Ponta.

Primarul Constantei, Radu Mazare, spera ca Victor Ponta sa îsi tina promisiunea privind trecerea a 20% din actiunile Administratiei Porturilor Maritime Constanta la autoritatile locale, desi ministrul Transporturilor se opune, precizând ca nu poate sa se ia de gât cu ei sau sa se împuste.

„Eu am discutat chestiunea cu Ponta, o sa vad, la un moment o sa vina alegeri, o sa vedem daca le trec aici, o sa vedem dupa aia cine s-a tinut de cuvânt, cum voteaza lumea. Ce vrei sa fac mai mult de-atât? Sa ma iau de gât cu ei, sa ma împusc? Nu pot sa ma împusc. Eu cred ca primul-ministru se tine de cuvânt, el asa mi-a spus. La un moment dat vin alegeri, daca nu ne-am tinut de cuvânt lumea ne penalizeaza, nu e asa în politica? Daca vii si spui da, trec portul si nu treci portul, nu te mai voteaza, înseamna ca i-ai mintit”, a mentionat Radu Mazare.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, dezaproba initiativa ca actiuni ale Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta sa mai treaca la autoritatile locale, sustinând ca cele 20 de procente detinute de acestea sunt suficiente.

Întrebata în octombrie, într-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ce parere are despre faptul ca autoritatile locale doresc mai multe actiuni la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Ramona Manescu a raspuns: „Parerea mea este ca Portul Constanta este un obiectiv strategic de interes national si cu asta cred ca am spus tot”.

Ulterior, la o noua întrebare pe acest subiect, ministrul Transporturilor a precizat: „Autoritatile locale au 20%, vi se pare ca nu au destul?”. „Ba da”, a venit raspunsul din sala. „Si mie”, a încheiat Ramona Manescu.

Primarul Constantei, Radu Mazare, sustinea, în 18 septembrie, ca autoritatile locale ar putea primi înca 15% din actiunile pe care statul le detine la Administratia Porturilor Maritime Constanta, urmând ca alte 15% din actiuni sa fie listate pe Bursa.

„Am discutat cu premierul ca sa scoata 15% pe Bursa ca sa fie cât mai transparent si 15% sa revina Consiliului Local si statul sa ramâna cu 30%. Aceasta este forma agreata cu premierul pentru moment, vedem dupa aia cum functioneaza. În momentul când statul are 30%, o sa fie pe Bursa, o sa fie Consiliul Local, o sa fie Fondul Proprietatea, totul va fi transparent, nu va mai fi ca acum în coordonare, în subordine, nu se stie, acolo e o situatie complicata în portul ala pentru ca cei de la minister considera ca ei sunt în continuare jupâni pe portul respectiv, dar ei, de fapt, nu mai au decât 60%, ei sunt într-o societate comerciala, nu e clar, în momentul când pleaca 15% pe Bursa totul e la vedere, ca intra sub incidenta unei altei legi, a companiilor care sunt listate si nu mai poate sa vina nimeni de la minister, cu nu stiu ce mandat sa ia el, sa vada, sa controleze s.a.m.d.”, declara Radu Mazare.

În toamna anului trecut, primarul Constantei anuntase ca cele 60 de procente detinute de Guvern la Administratia Porturilor Maritime Constanta vor fi împartite între Primaria Constanta, Primaria Navodari, Primaria Mangalia si Consiliul Judetean Constanta.

În prezent, statul detine 60% din actiunile APMC, 20% Fondul Proprietatea si 20% Consiliul Local Municipal Constanta. Liviu Dadacus, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta


 

Distribuie