Creante in valoare de 226,9 milioane de lei la Romgaz. Interagro si Electrocentrale Galati in topul datornicilor

 

Producatorul de gaze Romgaz are de recuperat creante în valoare totala de 226,9 milioane de lei, iar topul datornicilor este condus de Interagro si de Electrocentrale Galati, potrivit datelor furnizate de companie.

romgaz1Astfel, companiile cu cele mai mari datorii la Romgaz sunt SC Interagro SA Bucuresti, SC Electrocentrale Galati, SC GHCL Upsom România SA Ocna Mures, SC CET Iasi SA, SC Terma Serv SA Alexandria, SC Terma Confort Rosiorii de Vede, SC Uzina Termica Comanesti, SC Mavexim Lupeni.

Cea mai mare parte din aceste creante, respectiv 85%, au fost acumulate în perioada 2009-2013.

Reprezentantii Romgaz mai precizeaza ca au încheiat protocoale de esalonare a creantelor cu Interagro, pentru perioada 14 iulie 2009 – 31 iulie 2014, si cu Electrocentrale Galati, pentru intervalul 1 mai 2012 – 30 aprilie 2014.

Calendarele de esalonare nu au fost respectate la zi pâna în prezent, au mai spus oficialii companiei, iar alte masuri pentru recuperarea creantelor la care a recurs Romgaz, în afara de esalonare, au vizat actionarea în instanta.

Întrebati care este suma restanta din dreptul fiecarui datornic, ce rate nu si-au achitat la zi restantierii cu calendar de esalonare, dar si cum afecteaza aceste creante activitatea Romgaz, reprezentantii companiei au raspuns: ‘Informatiile suplimentare solicitate nu sunt de interes public, acestea încadrându-se în categoria informatiilor de interes comercial. Prin urmare, nu putem furniza aceste detalii’.

Totusi, în raportul administratorilor pe 2012, publicat pe site-ul Fondului Proprietatea, se arata ca suma esalonata companiei Interagro este de 410,9 milioane de lei pe perioada 14 iulie 2009 – 31 iulie 2014, fiind achitate pâna la finele anului trecut 41 de rate în cuantum total (rata plus dobânda) de 252,7 milioane de lei. Au ramas astfel de achitat 19 rate în cuantum total de 197,5 milioane de lei. Interagro a constituit garantii de 140,9 milioane de lei în acest sens.

În ceea ce priveste Electrocentrale Galati, suma esalonata a fost de 65 de milioane de lei, pe perioada 1 mai 2012 – 30 aprilie 2014. Producatorul de energie electrica si termica a platit 8 rate în cuantum total de 25,4 milioane de lei si au mai ramas de achitat 16 rate în valoare totala de 43,3 milioane de lei. Garantiile constituite de Electrocentrale Galati erau de 65 de milioane de lei.

În plus, la finele anului trecut, cei doi datornici aveau si alte restante cu o vechime de pâna la 30 de zile: 7,3 milioane lei în cazul Interagro si 8 milioane de lei în ceea ce priveste Electrocentrale Galati.

Nici Interagro, nici Electrocentrale Galati nu aveau la finele anului trecut restante la calendarul de esalonare.

Raportul administratorului pe 2012 mentioneaza, în ceea ce priveste Interagro: ‘În prezent nu mai exista relatii contractuale (cu Romgaz – n.r.), doar conventia de esalonare nr. 128/14.07.2009. SNGN Romgaz SA a cerut instantei obligarea debitoarei SC Interagro SA la plata sumei de 51.485.687,41 lei, reprezentând facturi gaze’.

Compania Interagro este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, cotat de revista Forbes România ca fiind cel mai bogat român, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro. În perioada mai 2009 – octombrie 2010, Interagro a beneficiat de gaze doar de productie interna, ceea ce, potrivit unui dosar deschis de DIICOT, a produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului Romgaz si bugetului de stat.

Totodata, în raportul administratorilor Romgaz se mai arata ca unul dintre restantierii producatorului de gaze era, în 2012, Energon Power&Gas, aceeasi companie care apare în dosarul ‘Mita la Hidroelectrica’ si care ar fi vrut sa cumpere energie ieftina pentru urmatorii trei ani de la producatorul hidro. În dreptul companiei Energon, administratorii Romgaz mentioneaza: ‘Creanta înregistrata s-a diminuat, recuperându-se pe cale amiabila suma de 2.553.773,46 lei. Urmeaza a se recupera suma de 265.592,44 lei, reprezentând penalitati aferente facturii de gaze din luna iulie’.

Producatorul de gaze Romgaz este detinut în proportie de 85% de statul român, prin Departamentul pentru Energie, iar restul de 15% din actiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea. Statul va lista la Bursa de Valori Bucuresti 15% din actiuni, astfel ca va ramâne cu o cota de 70%. Romgaz va fi listata si la bursa londoneza.

Oferta publica initiala prin care statul vinde 15% din actiunile Romgaz a început pe 22 octombrie si s-a încheiat pe 31 octombrie 2013, iar statul român a obtinut astfel o suma totala de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro, respectiv 534,63 milioane dolari).

Romgaz este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din România si, conform Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei, a detinut, în 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea si productia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane si productia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie