Dobanda de politica monetara a fost redusa de BCE la 0,25%. Ce se intampla cu creditele in euro ale romanilor?

 

Credit în lei sau în euro? Multi români se întreaba care dintre cele doua monede este mai avantajoasa pentru un credit bancar nous au contractat deja. În ultimele luni, Banca Nationala a României a aplicat o politica de reducere a dobânzii-cheie, iar analistii consider ca aceasta va fi continuata.

BCETotusi, si Banca Centrala Europeana reduce dobânda de politica monetara, astfel ca împrumuturile în euro ramân avantajoase si datorita dobânzilor aplicate de bancile de pe piata locala.

Ultima reducere a dobânzii-cheie la euro a avut loc ieri, de la 0,5% la 0,25% pe an, decizie care i-a surprins chiar si pe analisti. “Decizia consiliului guvernatorilor BCE de reducere a costului creditului i-a luat prin suprindere pe analisti, care se asteptau ca gardienii monedei euro sa reziste cererilor venite din partea pietelor financiare si a responsabililor politici vizând reducerea costului creditului în ideea de a lupta împotriva spectrului deflatiei. Rata inflatiei în zona euro a coborât în luna octombrie 2013 pâna la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare înregistrata în ultimii patru ani, în conditiile în care BCE vrea sa mentina cresterea preturilor la un nivel de 2%”, scria ieri Reuters.

“BCE stie ca o reducere a dobânzii în actuala conjunctura va avea un efect limitat asupra relansarii economiei sau luptei împotriva deflatiei. Dupa parerea mea, decizia este destinata deprecierii cursului de schimb al monedei euro”, a declarat economistul ING, Carsten Brzeski. Imediat dupa anuntarea acestei decizii, moneda euro a scazut brusc pâna la 1,3397 dolari, de la 1,35 de dolari înainte.

Ce se întâmpla cu creditele în euro ale românilor

Teoretic, orice modificare a dobânzii-cheie ar trebui sa se observe, dupa o perioada de timp, si în costul creeditelor contracte de români în moneda unica. Doar ca bancile de pe piata locala se raporteaza la indicatorul Euribor la 3 luni, care se afla deja la un minim istoric de 0,2% pe an, ceea ce înseamna ca impactul asupra ieftinirii creditarii va fi unul limitat.

Trebuie precizat faptul ca de la începutul anului, românii care s-au împrumutat în moneda euro, iar dobânda la creditele contracte este calculata în functie de Euribor, au avut parte de o scadere a ratei lunare. Totusi, în ultimele doua-trei luni, cele mai mari banci din România au ridicat putin dobânda la creditele deja contractate.

O ieftinire a creditelor ar putea fi simtita de români abia spre finele anului sau începutul anului viitor, însa va depinde si de evolutia cursului de schimb valutar leu/euro, în situatia în care veniturile acestora sunt în moneda nationala.

De ce a redus BCE dobânda-cheie

Banca Central Europeana a decis sa reduca dobânda de baza la un nivel record deoarece se asteapta ca rata inflatiei în zona euro sa ramâna la un nivel scazut pentru o perioada lunga de timp, a declarat ieri presedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

Rata inflatiei în zona euro a coborât în luna octombrie 2013 pâna la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare înregistrata în ultimii patru ani. Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor la un nivel apropiat de 2%.

‘Am putea sa înregistram o perioada prelungita de inflatie scazuta, urmata de o crestere graduala spre o rata a inflatiei mai mica dar în apropiere de 2%. În consecinta, politica noastra monetara va ramâne una relaxanta atât timp cât va fi necesar’, a declarat Mario Draghi într-o conferinta de presa.

Mario Draghi a mai spus ca BCE va continua sa ofere bancilor întreaga cantitate de lichiditate de care au nevoie pâna la mijlocul lui 2015. ‘Suntem gata sa luam în considerare toate instrumentele disponibile si, în acest context, am decis astazi sa continuam principalele operatiuni de refinantare atât timp cât va fi necesar si cel putin pâna la data de 7 iulie 2015’, s pus Draghi în conferinta de presa.

În prezent BCE este la doar un sfert de punct pâna când dobânda sa de politica monetara va atinge nivelul zero, ceea ce creste probabilitatea unor masuri neconventionale de genul relaxare cantitativa sau dobânzi negative la depozite daca preturile vor continua sa scada sau daca relansarea economica va stagna. Zona euro se confrunta în prezent cu cea mai ridicata rata a somajului de la crearea sa în 1999, în timp ce inflatia este la mia putin de jumatate de tinta avuta în vedere de BCE. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie