Ministrul Justitiei dupa intalnirea cu secretarul general al Comisiei Europene: MCV-ul a functionat bine in ultimele sase luni

 

Comisia Europeana (CE) apreciaza ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a functionat bine în ultimele sase luni, dar este important sa mentinem bilantul bun pentru lupta anticoruptie, sa mentinem sprijinul politic pentru sistemul judiciar si sa încercam sa tinem departe disputele politice de sistemul judiciar, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul justitiei, Robert Cazanciuc.

robert cazanciucMinistrul român al justitiei a avut o întrevedere joi cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, împreuna cu care a facut o trecere în revista a cooperarii din cadrul MCV din cele sase luni de mandat în fruntea ministerului.

‘Am simtit ca suntem de aceeasi parte a baricadei si nu pe pozitii opuse, respectiv ca fiecare încearca cu mijloacele proprii sa contribuie pâna la urma la încrederea populatiei în justitie în România. Am trecut în revista cele sase luni de mandat al meu în fruntea Ministerului Justitiei, sase luni de cooperare în cadrul MCV. A fost o trecere în revista a lucrurilor mari facute, cum ar fi adoptarea codurilor, a legii privind magistratii corupti, pierderea pensiilor, a legii privind înfiintarea tribunalelor comerciale, lucruri importante pentru sistem de aici încolo, urmând ca anumite lucruri punctuale sa fie discutate în cadrul misiunii de la Bucuresti de la sfârsitul acestei luni’, a declarat Robert Cazanciuc.

Din punctul de vedere al ministrului justitiei, ‘s-a apreciat ca MCV-ul functioneaza bine pâna acum, ca sunt rezultate’. Întrebat daca Catherine Day i-a semnalat anumite puncte nevralgice în perspectiva raportului MCV care va fi prezentat în ianuarie, Cazanciuc a apreciat ca acestea nu exista.

‘Este important sa mentinem track-record-ul bun pe lupta anticoruptie, sa mentinem foarte clar sprijinul politic pentru sistemul judiciar indiferent din partea cui ar veni, sa încercam sa tinem departe disputele politice de sistemul judiciar. Din punctul de vedere al guvernului, cred ca sprijinul politic este destul de consistent si nu m-as referi decât la ultima rectificare bugetara, unde Ministerul Justitiei a primit o suplimentare de buget de peste 20 de milioane de euro, bani ce vor fi folositi în mare parte pentru suplimentari de personal în vederea implementarii cu succes a codurilor cu rezultatul scurtarii proceselor atât în civil, cât si în penal. Avem un angajament foarte clar de a respecta termenul de 1 februarie 2014 pentru intrarea în vigoare a codurilor penal si de procedura penala’, a mentionat ministrul justitiei.

El a subliniat ca sprijinul politic a fost punctat în mod special la întâlnirea cu Catherine Day ca fiind unul evident. ‘Sigur, e foarte greu sa opresti oamenii politici sa faca declaratii si aici va trebui sa vedem mecanismele concrete ca declaratiile politice ce nu pot fi oprite, sa fie facute în asa fel încât nimeni sa nu simta o presiune pe justitie’, a mai spus Cazanciuc.

În privinta legaturii pe care multe state o fac între raportul MCV si aderarea României la Schengen, el a subliniat ca exista un decalaj între prezentarea raportului si Consiliul Justitie si Afaceri Interne din decembrie.

‘Este posibil ca tema sa fie în decembrie la JAI. Un lucru este cert, raportul va fi în partea a doua a lunii ianuarie. Sigur, formal nimeni nu leaga MCV-ul de aderarea la spatiul Schengen. Sunt state membre care considera ca, politic, este important sa avem un raport bun, noi credem ca vom avea un raport bun, dar exista un decalaj între momentul elaborarii si publicarii raportului si o eventuala decizie, daca ea ar fi în decembrie. Evident ne dorim o decizie cât mai repede posibil, toata lumea marcheaza faptul ca România si-a îndeplinit angajamentele. Sunt anumite îngrijorari ale unor state membre, nu este foarte bine ca se întâmpla acest lucru, dar este o realitate si trebuie sa vedem ce cai gasim sa le explicam statelor membre ca noi ne-am facut datoria si ca este datoria altora sa deschida si portile spatiului Schengen pentru România’, a spus Cazanciuc.

Mark Gray, purtator de cuvânt al CE, a declarat la rândul sau ca întâlnirea a fost una foarte buna în procesul de obtinere a celor mai recente informatii de catre executivul comunitar.

‘A fost o oportunitate importanta pentru ministru de a-l pune la curent pe secretarul general al CE cu progresele care s-au facut. CE este decisa sa sustina autoritatile române sa obtina rezultate în îndeplinirea conditionalitatilor’, a spus Mark Gray.

Întrebat ce progrese concrete asteapta Comisia, Mark Gray a precizat ca acestea sunt legate de îndeplinirea recomandarilor din ultimul raport MCV.

‘Misiunea noastra este de a realiza o evaluare obiectiva daca acestea au fost îndeplinite sau nu. Avem o oportunitate importanta de a fi la fata locului în România la sfârsitul lunii si de a vedea cu ochii nostri care este progresul înregistrat. Cred ca ministrul a prezentat foarte elocvent elementele-cheie din punctul de vedere al guvernului român, dar evident va trebui sa facem propria evaluare si apoi sa începem sa pregatim raportul’, a mai spus Mark Gray.(Corespondent: Florin Stefan, editor: Gabriela Ionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie