Limita veniturilor pentru microintreprinderi va fi redusa de la 65.000 de euro la 50.000 de euro

 

Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la 220.000 de lei (circa 50.000 de euro), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plata a impozitului pe profit, noua regula urmând sa fie aplicata începând cu anul viitor.

Impozit microintreprinderiSimultan, va fi operata si o modificare a conditiilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor, astfel ca vor intra în acest regim si firmele care înregistreaza cel mult 20% dn venituri din activitati de consultanta si management, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.

În prezent, Codul Fiscal stipuleaza ca nu pot fi încadrate în categoria microîntreprinderilor firmele care obtin venituri din consultanta sau mangement. Tot la acest moment, o firma este încadrata în categoria microîntreprinderilor si beneficiaza de o impozitare corespunzatoare daca veniturile realizate nu depasesc echivalentul în lei a 65.000 euro, capitalul social este detinut de alte persoane decât statul si autoritatile locale si nu se afla în dizolvare cu lichidare.

Aceste reguli vor fi însa modificate de Guvern prin revizuirea Codului Fiscal.

„Având în vedere necesitatea crearii unui cadru general pentru întreprinderile mici, în ceea ce priveste aplicarea unor reguli corelate din punct de vedere contabil, al taxei pe valoarea adaugata si al impozitului pe veniturile microîntreprinderilor si tinând seama de dificultatile întâmpinate de persoanele juridice care au ca obiect de activitate consultanta si managementul, legat de aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, dar care nu realizeaza din activitatea desfasurata, astfel de venituri, se impune modificarea conditiilor de încadrare a unei persoane juridice române în categoria microîntreprinderilor, în sensul modificarii conditiei de intrare în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor referitoare la nivelul veniturilor realizate, de la 65.000 euro la 220.000 lei, si introducerii conditiei de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor daca ponderea veniturilor realizate din consultanta si management este peste 20%”, se arata în document.

Intentia Guvernului de a schimba regulile pentru microîntreprinderi a fost anuntata de MEDIAFAX în urma cu o luna, iar proiectul de ordonanta releva ca modificarea va fi aplicata chiar din luna ianuarie.

Astfel, daca în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizeaza venituri mai mari de 220.000 lei sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management în veniturile totale este de peste 20 % inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit.

Calculul si plata impozitului pe profit vor fi efectuate începând cu trimestrul în care au fost depasite aceste limite, luând în considerare veniturile si cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal pâna la sfârsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.

În prima parte a acestui an, minstrul pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat în repetate rânduri ca a cerut Ministerului Finantelor reducerea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de la 3% la 1,5%, mai ales ca de la începutul acestui an regimul a devenit obligatoriu. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie