Apa distilata in loc de medicament la vanzare in farmacii
Alerta în sistemul farmaceutic din România, dupa ce au fost descoperite mai multe seringi care nu aveau o substanta potrivita pentru bolnavii de hepatita.
Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) spune ca saptamâna trecuta a gasit în mai multe farmacii din tara seringi preumplute, destinate bolnavilor de hepatita, dar care erau contrafacute.
Dupa ce s-au analizate aceste produse, s-a descoperit în ca ele nu era acea substanta folosita în tratamentul bolnavilor de hepatita, ci apa distilata.
Produsele au fost descoperite, în urma mai multor sesizari venite din partea bolnavilor si a medicilor. Mai mult, în anumite zone din tara, producatorul a anuntat ca a descoperit mai multe produse contrafacute pe piata.
Produsele ar fi fost contrafacute în Germania si este posibil sa se gaseasca în mai multe farmacii din Europa.
Deocamdata nu se stie cat de periculoase erau aceste produse pentru sanatatea bolnavilor, dar deocamdata se stie ca nu îi ajuta.
Presedintele Asociatiei pentru Protectia pacientilor, Vasile Barbu, a declarat, joi, la Antena 3, ca a avut informatii despre acest caz, dar ca nu erau certe.
Cum aratau produsele falsificate
Seringile preumplute contrafacute erau din plastic, nu din sticla, iar pistonul nu arata în regula.
Capacul protector al acului este de culoare neagra în cazul produsului contrafacut, spre deosebire de produsul original, al carui capac protector pentru ac este de culoare gri.
De asemenea, pistonul seringii contrafacute este alb, cel original este rosu, iar pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori si cel de bare.
Politia si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) au demarat o ancheta dupa ce în trei farmacii din tara au fost gasite seringi cu ser contra hepatitei B si C contrafacute, au declarat oficiali din ANM, potrivit Mediafax.
„Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost gasite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apa cu glucoza, în locul solutiei cu substanta activa peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic si au pistoane de culoare alba, desi produsele originale sunt din sticla si au pistoane de culoare rosie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagra, în timp ce, la medicamentul original, este gri”, spun sursele citate.
Potrivit acelorasi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori si codul de bare. „În rest, cutia este foarte bine copiata”, au mai spus sursele citate.
O seringa Pegasys are un pret mediu de peste 750 de lei.
Seringile contrafacute au fost gasite în farmacii din Pitesti si judetul Ialomita
Seringile contrafacute cu ser contra hepatitei au fost gasite în doua farmacii din Pitesti si în una din judetul Ialomita, au declarat surse apropiate anchetei, potrivit Mediafax.
Politia si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) au demarat o ancheta dupa ce în farmacii au fost gasite seringi contrafacute cu ser contra hepatitei B si C.
Ministerul Sanatatii (MS) recomanda pacientilor care folosesc produsul Pegasys solutie injectabila în seringa preumpluta, în cazul cumpararii acestuia în ultimele doua saptamâni, sa se adreseze imediat medicului curant, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.
În acelasi context, Ministerul Sanatatii informeaza ca a solicitat Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sa faca „toate demersurile legale care se impun pentru gestionarea situatiei, astfel încât pacientii sa nu aiba de suferit”.
MS mai precizeaza ca reprezentantii ANMDM au luat legatura cu compania producatoare, în vederea înlocuirii de urgenta a produsului.
De asemenea, Comisiile Nationale de Boli Infectioase si Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sanatatii vor elabora, daca va fi cazul, în cel mai scurt timp, un protocol referitor la modalitatea de tratament a pacientilor care folosesc în mod regulat acest produs, mai anunta MS. antena3.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!