Planul BERD pentru 2014: Investitii in Romania de pana la 600 milioane euro, in industria energiei si sectorul bancar

 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vrea sa investeasca anul viitor în România pâna la 600 milioane euro, nivel probabil similar celui din acest an si din 2012, vizând în principal industria energiei si sectorul bancar.

BERDInstitutia de credit a investit anul trecut în România 612 milioane euro, majorând finantarile de la începutul activitatii bancii pe plan local la 6,4 miliarde euro, a declarat James Hyslop, country manager BERD pentru România, într-un interviu acordat Bloomberg.

„Am avut un an foarte solid în România si mai avem înca de închis câteva proiecte semnificative. As previziona desigur ca, având în vedere ca am investit 600 milioane euro anul trecut, vom lucra cu aproximativ aceeasi suma în acest an, si ar trebui sa aducem 400 – 500 – 600 milioane euro anul viitor”, a afimat Hyslop.

România este a patra destinatie a investitiilor BERD, dupa Rusia, Polonia si Ucraina, potrivit datelor bancii.

Institutia de credit a investit în ultimii cinci ani în România un total de 3 miliarde euro, pentru a sprijini transformarea dintr-o tara fosta comunista într-o democratie cu economie de piata, a adaugat Hyslop.

Dupa ce a cumparat 1,9% din actiunile Romgaz pentru 50 milioane euro, BERD ar putea participa si la alte privatizari pregatite de guvern, a afirmat oficialul institutiei financiare internationale.

Guvernul intentioneaza sa privatizeze, pâna în iunie, o particiopatie de 15% la Hidroelectrica si pachetul majoritar la Electrica.

„Romgaz a fost un test pentru viitoare listari care ar urma sa aiba loc în 2014. Exista o dominatie a statului în sectorul energiei, asa ca este extrem de important sa creasca participatia sectorului privat în aceste active de baza din domeniu”, a continuat oficialul BERD.

Totodata, BERD vrea sa sprijine companii din România care doresc sa obtina finantare prin emisiuni de oligatiuni, pentru a sprijini dezvoltarea pietei locale de capital, a spus Hyslop.

Raiffeisen Bank România si UniCredit Tiriac Bank au atras sume totale de 775 milioane lei prin doua emisiuni de obligatiuni derulate în acest an, cu participarea BERD. Institutia a preluat titluri de 56,3 milioane lei emise de Raiffeisen si obligatiuni de 110 milioane lei plasate de UniCredit. De asemenea, BERD a coordonat un împrumut sindicalizat de 225 milioane euro catre Cosmote România, pentru a finanta dezvoltarea retelei de telecomunicatii 4G. Vlad Popescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie