Nu se stie cate piscine ar urma sa fie impozitate si nici cati romani detin 2,3 sau mai multe proprietati

 

Suntem in faza de elaborare a documentatiei privind reforma bazei de taxare a proprietatii. Acesta este si un angajament in scrisoarea de intentie cu FMI.  Sunt mai multe modele la care ne uitam, in afara de Suedia, si anume Polonia si Franta, care sunt relevante pentru noi din mai multe puncte de vedere.  Proiectul, odata finalizat, va fi supus dezbaterii publice. Motivul pentru care este nevoie de o reforma vine din nivelul scazut de colectare din prezent si lipsa bazei comune de date. Estimarile de impact vor fi finalizate in doua saptamani. Scopul nostru este sa crestem veniturile de la 0,7% din PIB in prezent la macar 1,1% din PIB cat sunt in Polonia. Si sa facem asta fara a afecta cetateanul mediu, doar prin tintirea directa a celor semnificativ mai bogati„, a declarat pentru HotNews.ro Liviu Voinea, secretar de stat la Finante.

Gabriel Biris,managing partner Biris-Goran

Oficial, nimeni nu stie in acest moment cate piscine exista in Romania si prin urmare, care este baza de impunere din acest punct de vedere. Nici cati romani dispun de doua, trei sau mai multe proprietati imobiliare. Oficialii ANAF spun ca cei de la MAI ar trebui sa detina aceste date, in vreme ce in alte state europene Fiscul este cel care le detine si le opereaza. HotNews.ro a trimis intrebari legate de numarul romanilor care au declarat ca detin piscine si/sau 2-3 locuinte, insa raspunsurile informale primite confirma o lipsa a bazelor de date.

Intr-o interventie facuta pe Facebook, Gabriel Biris spune ca aceasta abordare a Finantelor sufera de un populism feroce, chiar daca mascat  de „cuvinte frumoase (solidaritate). Nu ii intereseaza sa gaseasca metode de crestere economica, de creare de locuri de munca, de atragere de fonduri europene, sau mai bine zis, nu ii intereseaza sa ajute la crearea de prosperitate;
Nu ii intereseaza nici aducerea la buget a unor resurse suplimentare semnificative – pentru ca nu din asta vor rezolva deficitul. Nu vorbesc de evaziune, de imbunatatire legislatiei, de lucruri care chiar ar ajuta. Dl Voinea mai bine s-ar duce la bulgari sa vada cum au eficienta 71% la colectarea TVA si noi doar 54% (diferenta fiind un mizilic de 3,5 miliarde euro!!!) decat sa bata atata drum pana in Suedia sa vada cum impoziteaza suedezii piscinele (probabil cele acoperite, ca pe acolo e cam frig mai tot anul);
Si inca o parere, ca sa nu fiu acuzat de lipsa de obiectivitate: aceasta problema nu este numai a PSD. Am vazut atitudinea, din pacate, si in trecutul foarte recent al fiscalitatii noastre„, spune Biris.

Hotnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie