Despre impacarea la mediator

 

Incep articolul putin mai diferit, cu un temei scripturistic privind impacarea : “Si când mergi cu pârâsul tau la judecator, da-ti silinta ca pe drum sa te scuturi de el, ca nu cumva sa te târasca la judecator si judecatorul sa te dea pe mâna temnicerului si temnicerul sa te-arunce’n temnita. Îti spun Eu tie: Nu vei iesi de-acolo pâna ce nu vei plati si cel din urma ban“(Ev. LUCA XII: 48-59, Sfânta Scriptura: Versiunea Bartolomeu Anania).

mediere2Pe drum ar insemna, din punctul nostru de vedere, pe parcursul procedurilor pre-judiciare, pana a ajunge la judecator ar fi indicat sa faci tot posibilul sa te impaci. Impacarea ar surveni astfel in urma unor discutii cu cel care te invinovateste de ceva. Dialogul cu acesta este intotdeauna o cale de a te dis-culpa, o cale de a ii arata conditiile in care a survenit conflictul, problema dintre voi, elementele conflictogene de facto.

Medierea ofera cadrul acestor discutii, mediatorul fiind factorul concretizator al dialogului tau cu partea care te invinovateste, in vederea aplanarii conflictului si gasirii unei solutii care sa finalizeze disputa.

Impacarea nu trebuie privita neaparat ca un gest de imbratisare a partilor. Im-pacarea inseamna o etapa a conflictului in care partile implicate gasesc o solutie care le multumeste si le satisface interesele. Im-pacarea in mediere, sau prin mediere, nu trebuie privita ca un concept din zona iubirii. Ma impac cu sotia, ma impac cu prietena, ne re-iubim. Nicidecum. Impacarea in mediere si prin mediere este strict cu referire la disputa si solutia disputei, si priveste exclusiv satisfacerea unor interese, nevoi ori dorinte. Este o im-pacare in sens uman. Doi oameni se impaca dupa ce se cearta.In mediere este vorba de o cearta, un conflict, o disputa, o neintelegere care are in raport doua persoane:vecini, doua firme, angajat-angajator, victima – faptuitor, frati – la succesiuni, parinti – la custodia copilului, etc. Aceste certuri/conflicte/dispute  sunt apte de impacare. Pot fi solutionare printr-o impacare. Persoanele implicate au, juridic vorbind, dreptul de a se impaca, optiunea de a incerca sa se impace, de a isi gasi ele insele o solutie la conflictul lor. Mediator, Dorin Ilie

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie