Ziua Profesiilor Liberale din Romania

 

In data de 5 noiembrie 2013 a avut loc ce-a de-a VI-a editie a Conferintei ” Ziua profesiilor liberale din Romania”.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea Profesiilor Liberale din Romania, avand ca partener principal BCR S iar ca parteneri media MediereNet.ro si Legalmagazin.ro.

Dan Diaconescu, Horia Neamtu, Petru Constantin Luhan

Dan Diaconescu, Horia Neamtu, Petru Constantin Luhan

Evenimentul a fost deschis de Horia Neamtu, Presedintele UPLR, care a prezentat pe scurt tema conferintei: „Conditia profesionistului linberal in societatea romaneasca- perspectiva asociatiilor membre”.

Mircea Petre Stanculescu, consilier UNBR, fost presedinte UPLR, a afirmat ca:” Suntem in situatia in care trebuie sa manifestam o aparare a profesiei, a competentelor date legal UNBR-ului pentru ca simtim din ce in ce mai mult dorinta de ingradire a campului de aplicare care trebuie profund respectat, si anume legea”

George Claudiu Anglitoiu, sef serviciu Relatii Institutionale si Comunicare la Consiliul Concurentei, a mentionat ca ” Profesiile liberale pot apela la partea de consiliere a Consiliului Concurentei.

Arh. Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, a spus despre conditia arhitectului in societatea romaneasca:” Nu cred ca asuntem reprezentanti ai elitelor doar prin optiunea de a practica o profesie liberala. Mai e nevoie de ceva: performanta si multe altele. Arhitectii sunt vesnic la inceput de drum. Am aflat ca sunt functionar public. Am fugit si voi fugi de aceasta incadrare„.

Lorena Codreanu, consilier juridic al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania a declarat ca: ” Noul Cod Civil a adus pentru notari si raspunderea pe care notarul trebuie sa si-o asume pe langa legea notarului public si se pare ca urmeaza si aspectele penale

Adrian Vascu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania a mentionat: ” Profesionistul liberal este stapin pe timpul lui, pe opinia lui si pe rezultatele muncii sale. Avem nevoie de reguli pentru a putea fi raspunzatori pentru activitatea pe care o desfasuram. In ceea ce priveste impozitarea PFA-urilor ea este in acest moment de 21,5% ,nu de 16%, deci nici vorba de cota unica de impozitare.”

Oana Salomia, consilier Afaceri Europene in Ministerul Educatiei Nationale a vorbit despre Directiva 2004/36/CE, care va fi adoptata in 15 noiembrie 2013 si vom avea la dispozitie 2 ani ca sa o transpunem. „Ca profesii liberale nu aveti drept de initiativa legislativa pentru a putea aplica modificarile directivei” a punctat Oana Salomia.

Daniela Hiera, directoare in cadrul Colegiului Psihologilor din Romania a declarat: „Ne dorim ca UPLR-ul sa fie o uniune care sa ne sprijine pentru ca avem toti acelasi numitor comun: nu suntem lasati sa ne facem activitatea asa cum trebuie. Noi, psihologii, incercam sa nu ne lasam condusi de inginerii si economistii de la Ministerul Transporturilor.”

Prin mediu de afaceri intelegem climatul prin care se initiaza, se dezvolta si se inchid afacerile. Un rol important il au masurile de reglementare. Actuala guvernare sprijina activitatea economica si initiativa privata.” a spus Emil Octavian Ionescu, director Adjunct al Directiei Politici pentru Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei.

Scopul CRCA este promovarea si dezvoltarea cetateniei active si a responsabilitatii sociale.” a spus in interventia sa Rodica Lupu, Presedintele Centrului de Resurse pentru Cetatenie Activa.

Veterinarii muncesc si nu au timp sa spuna ce fac. Noi suntem implicati in tot ce inseamna lantul alimentar. Tot ce ajunge la animale si apoi pe masa oamenilor implica activitatea medicului veterinar. Noi va garantam siguranta alimentelor. In Romania nu este recunoscut rolul medicului veterinar. Va indemn sa consumati cu incredere produsele romanesti. Sistemul romanesc este mult mai dur si mai bine pus la punct decat oriunde altundeva in Europa” ne-a informat Viorel Andronie, Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.

Profesiile liberale au in comun organizarea si exercitarea profesiei. Traducatorii autorizati sunt singurii care sunt obligati sa-si desfasoare activitatea in cadrul societatilor comerciale. Am luat cuvantul ca sa se auda doleanta Uniunii Nationale a Traducatorilor Autorizati.” a declarat Marin Han, traducator autorizat.

Emilian Radu, prim-vicepresedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, a spus in incheierea conferintei: ” Scopul UPLR este sa identificam problemele comune pe care le avem, dincolo de specificul fiecarei asociatii din cadrul Uniunii. Unele probleme comune sunt de natura interna si altele sunt in raport cu tertii. Cele de natura interna tin de arbitrarea unor zone de disputa intre membrii UPLR prin constituirea unei echipe de mediere, de fiscalizarea profesiilor liberale, plafonareea contributiei la fondul de sanatate sa se realizeze mai repede. Impactul profesiilor liberale consolidate asupra societatii romanesti este mare. Sa facem vizibil cine suntem noi, ce reprezentam. In relatia cu autoritatile trebuie sa presam sa se stopeze concurenta ilegala care exista in cazul unor profesii liberale. De asemenea, procedurile de achizitii publice trebuie privite din prisma transparentei si eligibilitatii, ca sa nu mai scoata de pe piata profesiile liberale.”

Din prezentarile sustinute la conferinta a reiesit ca o problema comuna a profesiilor liberale este lipsa unui cadru de reglemetare si imixtiunea in activitatea profesiilor liberale a altor profesii.

Conferinta a reprezentat un eveniment important in viata si activitatea profesiilor liberale, a fost organizata cu seriozitate si s-a bucurat de prezenta invitatilor din partea presedentiei si a guvernului, cat si de implicarea asociatiilor membre. In ceea ce priveste participantii am constat ca din partea mediatorilor au fost mai multi decat de la celelalte profesii.

I.T.F

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie