BERD detine 1,9% din Romgaz, dupa ce a investit 50 de milioane euro in actiunile companiei

 

Banca Europeana pentru Recon­struc­tie si Dezvoltare (BERD) a preluat 1,9% din actiunile Romgaz în cadrul ofertei publice initiale, reprezentând aproximativ 13% din pachetul scos la vânzare de stat, pentru echivalentul în lei a 50 de milioane euro (aproximativ 225,5 milioane lei).

BERD„Consiliul director al BERD a aprobat o in­ves­ti­tie în privatizarea par­tiala a ac­tiunilor detinute de Ro­mâ­nia la Societatea Natio­na­la de Gaze Natu­rale Romgaz S.A. printr-o oferta pu­blica initiala (…) BERD va prelua o par­tici­patie de 1,9%“, po­tri­vit unei decizii din 29 octombrie a boar­du­lui bancii, fa­cu­ta publica ieri.

Astfel, BERD vrea sa ajute Romgaz sa-si îm­bu­natateasca guvernanta corporatista, siste­me­le de con­trol intern si practicile de management al me­diului, se arata în anuntul bancii.

Statul român a vândut 15% din actiunile Romgaz prin oferta initiala pe Bursa, pentru 1,7 mi­liarde lei (534 milioane dolari sau 391 de milioane euro).

Investitorii au cumparat 36% din actiunile Romgaz sub forma de certificate de depozit (GDR-uri), care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achizitionate direct ca actiuni care vor fi tranzactionate la bursa de la Bucuresti.

Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 mi­liarde euro, dintre care 204 investitori institu­tio­nali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 inves­titori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.

Transa micilor investi­tori a fost supra­sub­scrisa de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest seg­ment a fost de 249 mi­lioane lei (aproape 90% din transa).
Potrivit datelor pre­zen­tate vineri de Depar­ta­mentul pentru Energie din Ministerul Economiei, o institutie financiara interna­tionala a cumparat 13% din actiunile scoase la vânzare. La acel moment, reprezentantii statului român nu au oferit alte informatii privind investitorul care a preluat acest pachet.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din actiunile Romgaz la preturi între 24 si 32 lei pe actiune, estimând ca va obtine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Astfel, suma atrasa, de 1,7 miliarde lei, se apropie de valoarea maxima vizata.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70% din actiunile Romgaz, iar 14,9% apartin Fondului Proprietatea. Anterior, statul detinea 85% din titlurile companiei. Vlad Popescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie