Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, despre planurile Romgaz

 

Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale in Marea Neagra impreuna cu o serie de noi parteneri si va intra inclusiv pe proiecte de extractie a gazelor de sist, orice companie straina care extrage resurse romanesti urmand a avea obligatia de a avea ca partener o companie din tara noastra, a declarat, la Adevarul Live, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

constantin nita„Acolo unde exista o exploatare a resurselor romanesti trebuie sa fie si o companie romaneasca. De cand am venit la minister am promovat aceasta politica. Romgaz a intrat in cateva perimetre si va intra si in altele“, a spus ministrul.

„O companie ca Romgaz poate sa acceada la credite pe orice piata, nu intamplator am dus aceasta companie sa o listam la Londra, tocmai pentru a o internationaliza si pentru a-i da posibilitatea sa fie in jocul international al producatorilor mari de gaze naturale“, a explicat oficialul.

Petrom si Exxon exploreaza perimetrul Neptun din Marea Neagra, iar anul trecut au anuntat o potentiala descoperire a unui zacamant de 48-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Romgaz a preluat optiunea de cumparare a 10% dintr-un alt perimetru detinut de Petrom si Exxon. Acesta este Midia, si a fost detinut anterior de catre Sterling Resources.

In momentul exercitarii optiunii, Romgaz va trebui sa plateasca initial 9 milioane de dolari si, ulterior primei productii comerciale, sa efectueze o plata de 3 milioane de dolari, plus 10% din costurile de explorare, potrivit prospectului de listare a Romgaz. La acestea se vor adauga alte 10 milioane de dolari incepand cu 2016, drept costuri de dezvoltare a zacamantului.

De asemenea, Romgaz mai detine un drept de participare de 10% si din alte doua perimetre din zona Marii Negre, dezvoltate de catre Lukoil (72%) si Vanco (18%).

„Cu Gazprom mergem la impuse“ „Nu conteaza daca resursele naturale sunt exploatate de companii românesti sau straine, pentru ca acestia nu pleaca cu gazul în geamantan. Statul profita prin doua elemente: redevente si impozit pe profit si pe salarii“, a spus Nita.

Intrebat daca Romgaz este capabila sa extraga gaze de sist, Nita a replicat „cu siguranta da“. In privinta ingrijorarilor fata de mediu, el a dat ca exemplu statul american Pennsylvania, unde exista 8.000 de sonde, din care doar la 24 au fost probleme. SUA au ajuns din importator un exportator de gaze, iar pretul a coborat foarte mult ca urmare a extractiei gazelor de sist. In acest moment, SUA exporta cu 113 dolari dolari mia de metri cubi, in vreme ce Gazprom vinde Romaniei la 430 de dolari pe aceeasi cantitate, pret care afecteaza indeobste consumatorii industriali.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie