Bancile austriece, si-au redus expunerea in Romania

 

Cei mai importanti actionari din sistemul financiar românesc, bancile austriece, si-au redus expunerea pe tara noastra cu peste 4 miliarde de euro în ultimii doi ani, arata un studiu al Bancii Nationale a Austriei în care România este, alaturi de Ucraina, un exemplu negativ în ceea ce priveste afacerile Vienei în Europa Centrala si de Est

baniLa sfârsitul lunii iunie 2013, expunerea totala a bancilor austriece pe România se ridica la aproximativ 26,7 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai putin decât în iunie 2012, arata studiul “ Facts on Austria and its banks” , realizat de banca centrala a Austriei. Comparativ cu anul 2011, reducerea depaseste 4 miliarde de euro. De altfel, în raportul lansat în octombrie 2013, tara noastra este data ca exemplu negativ. “ La sfârsitul lui iunie 2013, bancile austriece aveau o expunere totala de 209,7 miliarde de euro pe zona Europei Centrale si de Sud-Est. Activele totale detinute în regiune au ajuns la 267,2 miliarde de euro, în scadere fata de acum un an. Reducerea se datoreaza vânzarii subsidiarelor din Kazakhstan si Kârgâstan(Kirgizstan) dar si reducerii activitatii în România, Ucraina si Ungaria”, arata economistii bancii austriei.

Capitalul austriac reprezinta cea mai importanta prezenta în peisajul bancar românesc. Patru dintre cele mai mari banci locale, inclusiv liderul sistemului, sunt detinute de actionari austrieci. Este vorba despre BCR(locul 1 dupa active, detinuta de Erste), Raiffeisen Bank(detinuta de institutia cu acelasi nume), Volksbank(refuzata de investitorii rusi si ramasa în portofoliul bancii omonime din Austria) si Unicredit Tiriac( detinuta de Unicredit Austria). În total, austriecii detin 20% din capitalul social pe sistem si peste 30% din active.

Pleaca  2 miliarde pe an. Unde se va opri?

Din 2010 pâna în prezent, bancile din austria au mentinut, se pare, o cadenta clara în ceea ce priveste diminuarea expunerii pe tara noastra. Expunerea a scazut cu  doua miliarde de euro în fiecare an iar acest lucru se poate datora si acordurilor de la Viena, menite sa evite retragerea brusca a unor sume importante. În ciuda declaratiilor optimiste care vin de la Viena, România si Europa emergenta în general par o problema pentru sistemul financiar austriac sau cel putin asa interpreteaza agentiile de rating.

În aceste conditii, si având în vedere si scaderea profitabilitatii, contractarea prezentei austriece în tara noastra va continua, cel mai probabil.  “Provocarile vor fi mai mari pentru cele mai mari trei banci austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit, care cuprind 48% din activele consolidate ale sistemului, din cauza expunerii pe tari din CEE în care declinul economic ar putea reveni”, indica un raport al Moody’s  publicat în prima parte a acestui an.

“Deteriorarea mediului economic din tari precum România, Ungaria, Bulgaria si Slovenia poate conduce la continuarea deteriorarii calitatii activelor.”, continua economistii agentiei de rating. În privinta “calitatii activelor” ‚tara noastra sta cel mai prost din Europa. Cea mai mare banca locala, detinuta de austriecii de la Erste, are o pondere a creditelor neperformante care urca spre 30% în timp ce media pe sistem a sarit deja de 20%. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie